Kirjallisuuden starashow

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Helsinki Lit on hieno kirjallisuustapahtuma.

Niin uskallan sanoa, vaikken osallistunut viime vuonna ensi kertaa järjestettyyn tapahtumaan enkä aio mennä Savoy-teatteriin tänään tai huomennakaan, jolloin tapahtuma järjestetään toistamiseen.

Helsinki Lit tuo Suomeen, Helsinkiin, lähinnä Pohjoismaiden kirjallisuuden kiinnostavia nykytekijöitä. Tänään ja huomenna lähes parikymmentä kirjailijaa keskustelee itselleen läheisistä teemoista.

Lähtökohtaisesti estradilla on kaksi kirjailijaa ja yksi heitä yhdistävä teema, josta he puhuvat. Esimerkiksi ruotsalainen Sara Stridsberg ja Claes Andersson keskustelevat mielenterveydestä ja sen käsittelystä kirjallisuudessa, Rosa Liksom ja Mark Levengood ulkopuolisuudesta, kotimaasta ja vieraudesta.

Paperilla konsepti kuulostaa paremmalta kuin mitä se viime vuonna tuntui olevan todellisuudessa, ainakin Yle Areenasta katsottuna. Kaksi tähteä samalla lavalla ilman keskustelua johdattelevaa haastattelijaa -setupia on hankala saada toimimaan edes silloin, kun esiintyjät suunnittelevat esiintymisensä koreografian huolellisesti ennalta. Osasta viimevuotisia keskusteluja välittyi tunnelma, että kirjailijat eivät olleet valmistautuneet yhteisesiintymiseen tai siihen, että ”keskustelu” on väistämättä jollain tapaa ”haastattelu”.