Kirjallisuuden murros

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Kirjallisuuden murros” on sanapari, joka on esiintynyt kirja-alan keskusteluissa suunnilleen niin kauan kuin muistan. Se ei estä puhumasta aiheesta uudelleen ja uudelleen, sillä kaiken aikaa murros saa uusia muotoja ja muuttuu uudeksi murrokseksi.

Kirjallisuuden murroksesta puhuttiin myös tänään Helsingin kirjamessuilla Suomen Kirjailijaliiton ohjelmaan kuuluneessa paneelikeskustelussa, jonka veti kirjailija Venla Hiidensalo. Osallistuin paneeliin Juha-Pekka Koskisen ja Antti Leikkaan kanssa kaiketi lähinnä siksi, että ärhentelin uusimmassa Imagessa, että kirjallisuusinstituutioissa esiintyy lukutaidottomuutta.

En ole muuttanut mielipidettäni Imagen haastattelun jälkeen. Olen sitä mieltä, että kirjojen myymistä ei pitäisi häpeillä niin kuin toisinaan tunnutaan tekevän, vaan päin vastoin pitäisi olla rohkeammin aggressiivinen, jotta kirjallisuuden järjestelmään (kirjakaupat, kustantamot, kirjailijat ja muut kirjojen tekijät) saataisiin lisää euroja.

Ylipäätään kirjallisuuden rakenteiden elinehtoja ovat kirjojen arvostaminen, lukemisharrastus ja jopa lukutaito. Siksi iloitsen jokaisesta isänpäivälahjapakettiin kääräistystä teemuselänteestä tai kallepalanderista. Ne pitävät kirjoja mukana monessa sellaisessa taloudessa, jossa kirjoja ei kuluteta kasoittain.

Juha-Pekka Koskinen huomautti, että kirjankustannusala on Gutenbergista asti ollut jäyhää, mutta eivät uudet innovaatiot aiemminkaan ole tuhonneet niitä edeltäneitä taidemuotoja. Television piti tappaa niin radio kuin elokuvakin, mutta radio elää taas vahvaa vaihetta. Eikä auto syrjäyttänyt polkupyörää.