Kirjakauppojen kohtalonkierre

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjakauppa-ala Suomessa jakaantuu valtakunnallisiin ja paikallisiin toimijoihin. Valtakunnallisia ovat alan ehdoton ykkönen Suomalainen kirjakauppa, jonka liikevaihto oli viime vuonna pitkälti toistasataa miljoonaa euroa, sekä viime vuosina kovaa kasvaneet nettikirjakaupat Adlibris ja Booky, jotka kumpikin pyörittivät viime vuonna noin 18 miljoonan euron liikevaihtoa.

Käytännössä kaikki muut ovat paikallisia toimijoita. Paikallisista suurimmilla kuten Rosebudilla ja Tampereen seudun Kirja-Kärkkäisellä on useita toimipisteitä, mutta ehdoton valtaosa kirjakauppojen kokonaismäärästä on yhden liikkeen yrityksiä.

Näiden ääripäiden väliin mahtuu kaksi peluria, joilla on toimintaa muutamassa kaupungissa. Akateeminen kirjakauppa toimii pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Niin kutsuttuihin poistokirjoihin erikoistuneella Kirjapörssillä taas on vajaat parikymmentä myymälää, joista suurin osa S-ryhmän ABC-huoltoasemien yhteydessä.

Lisäksi Suomessa toimii muutama hyvin erikoistunut kirjakauppa kuten oppikirjoihin erikoistunut Jamera, ja kirjoja myydään toki monia muitakin kanavia pitkin kuin kijakaupoissa.

Suurimpien paikallisten kirjakauppojen tilinpäätöstiedot ovat huolestuttavaa luettavaa. Viimeisten käytössä olevien tilinpäätösten mukaan viidestä yli miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävästä paikallisesta kirjakaupasta vain yksi, Kirja-Kärkkäinen, on tehnyt niukasti voitollisen nettotuloksen. Kirja-Kärkkäisenkin viidestä viimeisimmästä tilinpäätöksestä kolme on ollut tappiollisia.