Kirjailijoiden tienestikärki: Patterson, Kinney, Rowling...

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes on arvioinut, ketkä kirjailijat ovat tienanneet eniten viimeksi kuluneen kahdentoista kuukauden aikana. Elokuun 23. päivän lehdessä ilmestyvä artikkeli on luettavissa jo täällä.

Listan ehdoton ykkönen on kolmatta vuotta peräkkäin jännityskirjatehtaan perustanut James Patterson, joka apureineen tuottaa markkinoille useita kirjoja vuodessa. Parttersonin vuositienesteiksi Forbes arvioi 95 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli nykykurssilla 88 miljoonaa euroa.

Dollari- ja eurosummat ovat parhaimmillaankin vain karkeasti suuntaa antavia. Tulot muodostuvat paitsi kirjamyynneistä myös elokuva- ja televisio-oikeuksista. Niitä taas syövät vaikkapa agenttien tai apukirjoittajien palkkiot.

Listalla huomiota herättää lapsille ja nuorille kirjoittavien kirjailijoiden hyvä edustus. Forbesin arvion mukaan viime vuonna toiseksi eniten, 19,5 miljoonaa dollaria eli reilut 17 miljoonaa euroa, kirjailijoista tienasi Neropatin päiväkirjat -sarjastaan tunnettu Jeff Kinney. Lähes samaan ylsi J. K. Rowling, joka on tunnetuin Harry Pottereista mutta joka on viime vuosina kirjoittanut rikoskirjoja aikuislukijoille. Forbes huomauttaa, että myös Patterson on tuonut markkinoille nuoremmille lukijoille suunnatun sarjan.

Kymmenen eniten tienanneen listalle on noussut myös nuorten aikuisten kirjoistaan tunnettu John Green ja Outolintu-dystopiatrilogian tekijä Veronica Roth.