Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kirjailijat kuuluvat lukevaan luokkaan

Blogit Kirjailijan päiväkirja 24.7.2016 11:13
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Useat suomalaiset kirjailijat ovat köyhiä, mutta silti valtaosa kirjallisuudesta tuntuu käsittelevän keskiluokkaiseksi miellettyjä kysymyksiä.

Suunnilleen noin kuuluu Asta Lepän Helsingin Sanomiin (24.7.2016) kirjoittaman esseen "Kamppailu syyllisyyttä vastaan" pääväite. Leppä kaipaa kirjallisuuteen "toisia ääniä" ja kummastelee, että "tämän vuosituhannen työläiskirjailijoiden teokset ovat kaukana kirjallisuuden myyntitulojen kärjestä".

Lepän kirjoituksen voi halutessaan kuitata olankohautuksella: "Lukisit enemmän, lukisit monipuolisemmin, lukisit muutakin kuin bestsellerlistojen kärkeä!" Voisi pitää palopuheen siitä, kuinka apurahajärjestelmä mahdollistaa kirjailijantyön erilaisista taustoista tuleville ihmisille ja riippumatta siitä, kuluttaako rahaa kirjoihin käyttävä keskiluokka luottokorttiaan juuri hänen teostensa kohdalla – kirjailijan ei siis ole pakko miellyttää "keskiluokkaista makua". Voisi myös pohtia, mihin muihin ammatteihin tullaan niin erilaisista lähtökohdista kuin kirjailijaksi.