Kirjailijat kertovat, mitkä kirjat he haluaisivat ylioppilaslahjaksi

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Laura Lindstedt. © Teos / Jarkko Mikkonen

”Jos valmistuisin nyt ylioppilaaksi, tämänhetkinen minäni antaisi nuorelle minälle lahjaksi kolmen kirjan paketin: Primo Levin jälleen ajankohtaisen muistelmateoksen Tällainenko on ihminen (1947/1962), Antti Nylénin pamfletin Häviö (2018), jonka lukeminen kenties karsisi turhaa taiteilijaromantiikkaa wanna-be-kirjailijan mielestä, sekä Maria Matinmikon runoromaanin Kolkka (2019), joka on kiistaton todiste siitä, että kaunokirjallisuuden kirjoittamiselle on tässäkin ajassa vahvat perusteet”, listaa kirjailija Laura Lindstedt (s. 1976).

Pyysin Lindstedtiä ja kolme muuta kirjailijaa miettimään, minkä kirjan he olisivat halunneet ylioppilaslahjaksi. Annoin vapauden lähestyä kysymystä luovasti: voisi ajatella omaa valmistujaiskevättä (tai -syksyä), voisi ajatella, minkä kirjan haluaisi, jos valmistuisi nyt, ja hyvin voisi hyvin mainita myös teoksen, joka on ilmestynyt omien lakkiaisten jälkeen.

Kirjailijat selvästi innostuivat pohtimaan asiaa. Punnitut vastaukset heijastelevat myös heidän tulkintaansa itsestään, ovat ikään kuin miniesseitä nuoruudesta, haaveista ja kirjallisuudesta.