Kirjaihmisten Ruisrock

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivät ovat erikoinen kirjallisuustapahtuma. Siinä missä maakuntakeskuksien kirjamessuilla (Turun klassikkoasemaan päässeet ja Suomen vanhimmat kirjamessut ovat poikkeus) kirjailijat esiintyvät toisilleen ja myyntipöytiensä takana asiakkaiden saapumista oleville näytteilleasettajille, Sylvään koulun auloissa, käytävillä ja pihalla vallitsee väenpaljous. Autot valloittavat parkkipaikkojen lisäksi lähistön nurmikentät kuin maatalousnäyttelyissä.

Tänään päättyvillä tämänvuotisilla Vanhan kirjallisuuden päivillä niin suuren pääsalin kuin auditorion ovia jouduttiin sulkemaan ennen esitysten alkua, koska sisään ei enää mahtunut, vaikka rappuset ja seisomapaikatkin oli otettu käyttöön. Eilen pääsin lujahtamaan viimeisenä auditoriossa järjestettyyn Topelius-keskusteluun, mikä olikin hyvä, sillä olin matkalla esiintymislavalle. Vielä yksi laskettiin siis sisään. Pian aletaan tarvita videotaltiointia.

Kolmekymmentä vuotta tänä vuonna täyttävät Vanhan kirjallisuuden päivät ovat pysyneet paremmin kuin kuntarajat. Aiemmin päivät tunnettiin Vammalan tapahtumana. Vuosikymmenten aikana tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa kirjallisuusihmisten kohtaamispaikkana. Moni alan työntekijä aloittaa lomansa Sastamalasta – niin kuin eräs kustannusjohtaja, joka aikoi tänään pyöräillä kotimatkan Helsinkiin.

Tapahtuman vahva pohja on antikvaarinen kirjamyynti. Antikvariaattien osastot eivät mahdu koulun tiloihin, joten kauppiaita ja ruokailua varten koulun pihalle on pystytetty messuteltta. Sisätiloissa on myös uusia kirjoja myyvien kirjakauppojen ja kustantamoiden osastoja. Tungosta on, kauppa käy. Suomen kirjatapahtumia ahkerasti kiertävä kirjakauppias arveli eilen, ensimmäisenä varsinaisena tapahtumapäivänä, että hänen kirjamyyntinsä on kaksinumeroisen prosenttiluvun yli viimevuotisen, kun muissa tapahtumissa myynti on yleensä kaksinumeroisen prosenttiluvun viimevuotista alempi.

Laadukas kirjallisuusohjelma, asema vakiintuneena kesätapahtumana, pääsymaksuttomuus, hyvä henki… Siinä lienee syitä Vanhan kirjallisuuden päivien suosioon. Kirjaihmisille Sastamalan viikonloppu on tapa aloittaa kesälomakausi samanhenkisten seurassa, tuttuja tavaten. Majoitus Ellivuoren retrohenkisessä hotellissa peittoaa telttamajoituksen. Silti Vanhan kirjallisuuden päivät ovat kirjaihmisten Ruisrock.