Kirjahylly on veistos

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Yksi leikillinen asia voisi olla, että kirjahyllystä tulee tulevaisuudessa luksusesine. Uskon kuitenkin aina vastatrendeihin ja etteivät kaikki halua kaikkea digitaalisena muutenkaan. Silloin voisi ollakin ihan hauska ajatella, että ihmiset jotka tykkää kirjoista niin kirjat olisi heille ikään kuin taidetta.”

Näin mietiskelee Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut trendianalyytikko Susanna Björklund. Sitaatin ärsyttävä puhekieli vastaa Ylen verkkosivujen litterointitapaa, joka puolestaan ei vastaa yleistä toimituksellista tapaa siistiä sitaatit yleiskielisiksi ja rakentaa lauseet kirjoitetun kielen mukaisiksi. Kirjoitettu teksti ei ole jäljennettyä puhetta.

Vaikka sitaattia on hankala lukea, Björklund on oikeassa, kunhan jättää varaumat pois. Kai on oletettavaa, että ne, jotka pitävät kirjoista, pitävät niitä taiteena?

Björklund kuitenkin tarkoittanee, että kirjat ovat kirjanystäville myös visuaalista taidetta, eivät vain kirjallisuutta. Ainakin tunnistan itseni luonnehdinnasta. Minulle kirja on tärkeä esineenä. Pöydälläni on parhaillaan Osmo Soininvaaran Jäähyväiset eduskunnalle. Tuomo Parikan suunnittelema kansi vetää puoleensa, ei pelkästään ajatus kirjan sisällöstä.

Kirja on muotoilua, kirjahylly on veistos. Kirjahylly on vieläpä elävä veistos, jonka pinta muuttuu käyttäjän järjestellessä kirjoja uudelleen. Kirjahyllyn järjestäminen ei ole palapeli vaan sisustamista.