Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kesämökin kirjahylly

Blogit Kirjailijan päiväkirja 7.7.2015 13:38
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rankkasade otti minut panttivangikseen ja lukitsi aittaan Nathan Zuckermanin kanssa.

Paljon pahemminkin olisi voinut käydä.

Vanhempieni mökillä on kohtuullisesti luettavaa. Siihen ja sääennusteisiin luottaen sekä oman lukunopeuteni aliarvoiden olin varannut puoleksitoista mökkipäiväksi vain reilut 300 sivua käännösromaania, mukanani olleista kirjoista ainoan pehmytkantisen ja siksi pyöräilymatkareppuun parhaiten soveltuvan. Kirja loppui, sade ei.

Käännyin aitan seinällä olevan hyllyn puoleen.

* Kolme pinoa 1980-luvun puolivälin Valittuja Paloja, joiden Laajenna sanavarastoasi -testejä olen lapsuudessani veivannut läpi niin monet kerrat, että osannen ne yhä ulkoa.
* Viisikoita, SOSeja ja Kolme etsivää -kirjoja. Suuri osa ostettu antikvariaateista, osan olen lukenut ainakin kahdesti.
* Kirjaston poistomyynnistä ostettu Pöytätennis-kirja, jonka hankin, koska ajatus oli, että mökille hankittaisiin pingispöytä. Verkon, mailat ja pallon sain joululahjaksi joskus yli kaksikymmentä vuotta sitten, lienevät jääneet matkasta jossakin muutossa. Pöytää ei ole vieläkään.
* Lähialueen sittemmin jo lakkautettujenkin kirjastojen kontaktimuovikantisia poistokirjoja: Läpimurto länteen, Hyvätkin on haudattava, Ääni puhelimessa, Tuntematon kersantti, Budapestin uni, Kymmenes mies, Täten on tähkät, Immensee, Surmansyöksy Caprilla, Naistentanssit, Ilona täällä, Viiden tien risteys
* Äitini vanha koulukirja V. A. Haila–Kauko Heikkilä–Eino Kauppinen: Suomalaisen kirjallisuuden historia.
* Sekä Philip Rothia Pentti Saarikosken suomeksi runoilemana.

Kirjavalikoimalla pärjäisi muutaman sateisen viikon loman, eikä se välttämättä olisi lainkaan huono ratkaisu. Kirjojen yltäkylläisyydessä elävälle tiukasti rajattu luku-universumi asettaa hauskasti raamit, sillä luettavaksi osuu jotakin sellaista, mitä ei muissa olosuhteissa tulisi luettua.

Jos olisin ollut kotona, en olisi alkanut lukea Philip Rothia vaan jotain kevään lukematta jäänyttä uutuutta tai olisin poiminut syyskauden teosten ennakkokappaleista tähdellisimmäksi arvioimani niteen. Jos olisin ollut kirjastossa Philip Roth -hyllyn edessä, en taatusti olisi valinnut Väärinymmärrettyä miestä (Zuckerman Unbound, WSOY 1982) vaan jonkin merkittävämpänä pidetyn Rothin, jota en ole vielä lukenut.

Eihän Väärinymmärretty mies kummoiseksi osoittautunut.

Mökkiaitan kirjavalikoima painottuu – jos Valitut Palat ja Blytonit jättää sivuun – B-luokan jännitykseen. Useimmat kirjat ovat todella sellaisia, että niihin ei tulisi tartuttua muuten. Osan olen lukenut, osaan tarttuakseni lukuhädän tulee olla polttava.

Kesämökin kirjahylly on tärkeä, jopa tärkeämpi kuin kodin kirjahylly, sillä mökkihyllyssä olevilla niteillä on suurempi vaara päätyä luettavaksi sattumanvaraisesti. Kesävieraatkin saattavat tarvita luettavaa. Siksi mökille kannattaa valita monipuolinen kirjavalikoima. Ei pelkästään B-luokan viihdettä, ei pelkästään 1800-luvun saksalaista kirjallisuutta (Theodor Stormin Immenseellä on paikkansa mökkihyllyssä, vaikkei se ole todennäköisintä rantaluettavaa).

Millainen on sinun mökkihyllysi, ja kuinka siitä on tullut sellainen?