Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kazuo Ishiguron palkitseminen sysää Haruki Murakamia taaemmas Nobel-jonossa – taas nobelisti Keltaiseen kirjastoon

Blogit Kirjailijan päiväkirja 5.10.2017 14:27
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ruotsin akatemia päätti myöntää vuoden 2017 kirjallisuuden Nobel-palkinnon japanilaissyntyiselle brittikirjailijalle Kazuo Ishigurolle. Linkki Nobel-sivuille tässä.

Tammessa iloitaan: Ishiguroa on suomennettu laajalti, ja jälleen Keltainen kirjasto sai uuden nobelistin. Tuorein suomennos Haudattu jättiläinen (suom. Helene Bützow) on viime vuodelta.

Ishiguron valitseminen oli sikäli yllätys, että myös viime vuonna kirjallisuuden Nobelin sai anglosaksisen kielialueen kirjailija, laululyyrikko Bob Dylan. Siksi itse olisin veikannut palkinnon saajaksi esimerkiksi kenialaista Ngũgĩ wa Thiong’oa tai jotakuta mannereurooppalaista kirjailijaa.

Ishiguro on 62-vuotiaana suhteellisen nuori Nobel-palkituksi, mutta arvostettu hän on. Palkintokaapista löytyy niin Whitbread kuin Bookerkin.

Nagasakilaissyntyinen Ishiguro muutti Japanista perheensä mukana ollessaan viisivuotias. Häntä ei ole japanilainen vaan ennemmin eurooppalainen kirjailija.

Toinen japanilaissyntyinen kirjailija Haruki Murakami on ollut pitkään vahva veikkaus Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Ishiguron valinta lykkää Murakamin Nobel-mahdollisuuksia vähintään muutamalla vuodella, vaikka Murakami onkin japanilainen ja kirjoittaa japaniksi toisin kuin Ishiguro. Murakamin tavaramerkki kuitenkin on japanilaisperinteen kytkeminen anglosaksiseen kulttuuriin.

Ensi vuonna Nobelin kirjallisuuspalkinnon saa hyvin todennäköisesti jollain muulla kielellä kuin englanniksi kirjoittava kirjailija –

2010-luvulla palkinnon on saanut vain kaksi naista, mikä sekin kolkuttanee Nobel-komitean mielessä ensi vuoden valintaa tehtäessä. Margaret Atwoodia silti tuskin nostetaan ensi vuoden voittajaksi englanninkielisyyden vuoksi.