Kaunokirjallisuuden myynnistä jo puolet tulee digistä

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Sähköisten kirjajulkaisujen myynti oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla miltei yhtä suurta kuin painettujen kirjojen myynti. Kustantamoiden yleisen kirjallisuuden 66,4 miljoonan euron myynnistä painetut kirjat toivat 33,3 miljoonaa euroa, sähköiset tuotteet 33,1 miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi Suomen kustannusyhdistyksen neljännesvuositilastosta.

Sähköisten julkaisujen myynnistä 14,5 miljoonaa euroa eli 44 prosenttia selittää vuodesta toiseen suhteellisen vakaana pysyvä rivi ”ammatilliset digikirjastot”, mikä tarkoittaa kirjojen katalogimaista myyntiä osana laajempaa palvelukokonaisuutta. Se on kaukana tavallisten lukijoiden tavoista lukea tai kuunnella yleistä kirjallisuutta, joten kirja-alan trendejä on mielekästä tarkastella ilman ammatillisten digikirjastojen osuutta.

Jos ammatilliset digikirjastot jättää tarkastelun ulkopuolelle, sähköisten julkaisujen myynti oli alkuvuonna 18,5 miljoonaa euroa ja kokonaismyynti 51,8 miljoonaa euroa. Tästä kokonaisluvusta painettujen kirjojen ja digitaalisten kirjojen suhde oli karkeasti kaksi kolmasosaa ja yksi kolmasosa.

Tiedot koskevat kustantamoiden kirjoista saamia euroja, eivät kuluttajien käyttämää rahamäärä.