Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kaunokirjailijoiden kastijako

Blogit Kirjailijan päiväkirja 8.3.2014 11:09
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjankustannusbisneksen muutoksesta on puhuttu paljon enemmän kuin on millään muotoa kohtuullista suhteessa siihen, kuinka pienestä toimialasta on kyse.

Kirja-alan talous on niin pieni asia, että se ei mahdu lehtien taloussivuille. Sen sijaan kulttuurisivuilla on kiinnostuttu numeroista, koska niistä saa kovia uutisia toisin kuin pehmeistä taidesisällöistä. Festarilipun hinta siinä missä kustantamoiden väliset markkinaosuustaistelut ovat sellaista uutissisältöä, josta saa samanlaista infografiikkaa kuin Krimin kriisistä. Siksi minäkin olen kirjoittanut kirja-alan numeroista siinä missä kirjaimistakin.

Antti Majanderin Helsingin Sanomiin kirjoittama katsaus kirja-alan tilaan on mainio summaus keskusteluista, joita kirjailijat ja kustantamoiden työntekijät käyvät kohdatessaan työnsä taloudellisista reunaehdoista. Majander kirjoittaa myös arkana pidetystä aiheesta: siitä, kuinka kirjailijat jakaantuvat niihin, "jotka kuka tahansa kustantaja nappaisi mieluusti listoilleen" ja niihin, "joita siedetään vaivoin".