Kalervo Kummolan mainoskampanja

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kohut ovat kiinnostavia. On selvää, että kun Pentti Sainion teos Kummolan kääntöpiiri ilmestyy toukokuun lopulla, ilmestymispäivän iltapäivälehdet pullistelevat otteista, joissa – niin ennakkotietojen perusteella sopii olettaa – rusikoidaan Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtajaa Kalervo Kummolaa.

Kummola on pyrkinyt estämään kirjan julkaisemisen. Helsingin käräjäoikeus otti aiemmin keväällä ymmärrettävän kannan. Suomessa ei ole ennakkosensuuria, joten teoksen julkaisemista ei voi estää. Ilta-Sanomien mukaan Kummola ja jääkiekkoliitto ovat valittaneet käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Lehden mukaan vaatimukset ja perusteet ovat samat kuin käräjäoikeudessa, eli toiveena on estää kirjan julkaisu väliaikaisesti sakon uhalla.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että kirja ilmestyy kustantajan (Into) mukaan vasta aivan toukokuun lopulla. Oletettavasti sen painaminen alkaa näinä päivinä. Mikäli teos painetaan digipainolla, vielä ei ole kiirekään. Ei siis ole olemassa kirjaa, jonka kantelijat arvelevat olevan jollain tavoin jotain. Halutessaan kirjan tekijät ja kustantaja voivat vielä muuttaa kirjan sisältöä.

Siinä mielessä Kummolan ja jääkiekkoliiton reagointi on erikoista.

Toinen erikoinen piirre on se, että viemällä asian oikeuteen kantelijat lisäävät huomattavasti yleistä mielenkiintoa kirjaa kohtaan. He ovat suoneet Into-kustantamolle kymmenientuhansien eurojen arvoisen mainoskampanjan, jonka ansiosta kirjan sisältö saa mediassa suuremman huomion.