Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kaksitoista kantta

Blogit Kirjailijan päiväkirja 17.6.2016 11:35
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Miltä näyttäisi Jani Leinosen Täällä Pohjantähden alla -trilogiaan suunnittelema kansi? Entä millainen olisi Anna Tuorin näkemys Lauri Viidan Moreenista?

Suomen satavuotisuutta juhlitaan taatusti hölmömminkin hankkein kuin WSOY:n 12 klassikkoa -sarjalla. Sarjassa julkaistaan ensi vuoden aikana joka kuukausi uusintapainoksena yksi kotimaisen kaunokirjallisuuden klassikko nimekkään nykykuvataiteilijan suunnittelemalla ulkoasulla.

Uuden kansitaiteen kohteeksi päätyvät teokset äänestetään avoimella äänestyksellä 12klassikkoa.fi-sivulla, jonne WSOY on esivalinnut satakunta julkaisemaansa klassikkoteosta Aapelin Siunatusta hulluudesta Satu Waltarin Kahvila Mabilloniin (aakkosjärjestyksessä valikoiman viimeinen tosin olisi Viidan Moreeni). Ajallisesti valikoima kattaa teoksia 1800-luvun lopulta (kuten Juhani Aho ja Minna Canth) 2010-luvulle (kuten Katja Ketun Kätilö ja Tommi Kinnusen Neljäntienristeys). Muutamilta kirjailijoilta on tarjolla useita teoksia, ja voisipa veikata, että vaikkapa Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla molemmat nousevat kahdentoista kärkeen.

Äänestää voi myös jotain muuta kuin listalla olevaa kirjaa. Päätyäkseen osaksi lopullista tusinaa teoksen tulee tietenkin olla WSOY:n kustantama.

Hanke on paitsi kunnianosoitus kotimaisen kirjallisuuden perinteelle myös ja ennen kaikkea graafisen suunnittelun juhla. Kiinnostavampaa kuin se, mitkä kirja lopulta päätyvät listalle, on se, millaisen ulkoasun omaleimaiset kuvataiteilijat niille suunnittelevat. Alkuperäisistä kansitaideteoksista kootaan näyttely, taideteokset huutokaupataan ja varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Monen klassikkoteoksen kansi on ikoninen, kuten Martti Mykkäsen Tuntematon sotilas tai Björn Landströmin Sinuhe egyptiläinen. Taiteilijat tuskin antavat menneisyyden painaa omissa ratkaisuissaan. Klassikkoteos antanee taiteilijalle houkuttelevan pohjan: lukijat eli katsojat tietävät kontekstin eli alkuteoksen, jota kansi kommentoi.

Hankkeeseen osallistuvat kuvataiteilijat ovat Saara Ekström, Klaus Haapaniemi, Karoliina Hellberg, Kuutti Lavonen, Jani Leinonen, Heikki Marila, Rauha Mäkilä, Stiina Saaristo, Anu Tuominen, Anna Tuori, Miikka Vaskola ja Henry Wuorila-Stenberg.