Kaksitoista kantta

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Miltä näyttäisi Jani Leinosen Täällä Pohjantähden alla -trilogiaan suunnittelema kansi? Entä millainen olisi Anna Tuorin näkemys Lauri Viidan Moreenista?

Suomen satavuotisuutta juhlitaan taatusti hölmömminkin hankkein kuin WSOY:n 12 klassikkoa -sarjalla. Sarjassa julkaistaan ensi vuoden aikana joka kuukausi uusintapainoksena yksi kotimaisen kaunokirjallisuuden klassikko nimekkään nykykuvataiteilijan suunnittelemalla ulkoasulla.

Uuden kansitaiteen kohteeksi päätyvät teokset äänestetään avoimella äänestyksellä 12klassikkoa.fi-sivulla, jonne WSOY on esivalinnut satakunta julkaisemaansa klassikkoteosta Aapelin Siunatusta hulluudesta Satu Waltarin Kahvila Mabilloniin (aakkosjärjestyksessä valikoiman viimeinen tosin olisi Viidan Moreeni). Ajallisesti valikoima kattaa teoksia 1800-luvun lopulta (kuten Juhani Aho ja Minna Canth) 2010-luvulle (kuten Katja Ketun Kätilö ja Tommi Kinnusen Neljäntienristeys). Muutamilta kirjailijoilta on tarjolla useita teoksia, ja voisipa veikata, että vaikkapa Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla molemmat nousevat kahdentoista kärkeen.

Äänestää voi myös jotain muuta kuin listalla olevaa kirjaa. Päätyäkseen osaksi lopullista tusinaa teoksen tulee tietenkin olla WSOY:n kustantama.

Hanke on paitsi kunnianosoitus kotimaisen kirjallisuuden perinteelle myös ja ennen kaikkea graafisen suunnittelun juhla. Kiinnostavampaa kuin se, mitkä kirja lopulta päätyvät listalle, on se, millaisen ulkoasun omaleimaiset kuvataiteilijat niille suunnittelevat. Alkuperäisistä kansitaideteoksista kootaan näyttely, taideteokset huutokaupataan ja varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.