Kaikkein keltaisin

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna juttukokonaisuuden, jossa oli listattu kuusikymmentä Keltaisen kirjaa. Parasta, tietenkin, koska mitäpä muutakaan olisi kannattanut listata syntymäpäiviään juhlivasta käännöskirjasarjasta.

Viime viikolla parissakin kirjallisessa porukassa listailimme omia Keltaisen kirjaston suosikkejamme. Minulle jäi sellainen mielikuva, että portugalilaisnobelisti José Saramago olisi esiintynyt yhtä useamman kärkikolmikossa. Ei lainkaan huono valinta, vaikkei omaan triooni ylläkään.

Hesarin listalla oli myös oman listani kakkonen, Günter Grassin Kampela. Ykkönen sieltä puuttui. Minulle kaikkein keltaisin on Peter Høegin Kertomuksia yöstä, ensimmäinen Keltaisen kirjaston pohjoismaalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.

Høeg maalaa pelottavan suurin sanoin pelottavan suurista aiheista. Hän ei istu minimalistiseen estetiikkaan, jossa sana painaa itseään enemmän, vaan hän tuhlailee sellaisia käsitteitä kuin maailman luominen ja koko elämä, astuu varoittamatta pieneen purjeveneeseen ja purjehtii tähtitaivaan alla, kertoo ihmisistä, joille kaikki on mahdollista ja joiden tarvitsee vain valita, mihin mahdollisuuksiin he tarttuvat.

Høeg taiteilee skitsin ja vakavasti otettavan proosan välillä kompastumatta niin kuin taitava balettitanssija. Balettitanssija hän onkin, ajalta ennen kirjailijaksi ryhtymistä.