Kadehdittavan luova Risto Isomäki ajattelee Suomen puolustussuunnitelmat uusiksi

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Risto Isomäki © Eemeli Nättinen / Into

Risto Isomäki on luultavasti luovin tuntemani henkilö. Isomäen luovuus ilmenee hänen ihailtavassa ja kadehdittavassa kyvyssään yhdistellä asioita, oivaltaa ja rakentaa teorioita. Kaiken lisäksi Isomäki (s. 1961) tuntuu olevan kyltymätön kiinnostunut kaikesta, oli se sitten evoluutiobiologiaa, aseteknologiaa, metsänkasvatusta tai laivanrakennusta.

Jos olisin suuryhtiön johtaja, palkkaisin Isomäen välittömästi kuukaudeksi tai kahdeksi konsultiksi seitsennumeroisella kertakorvauksella toimeksiantona: Tuota ideoita!

Yhtiöiden omat organisaatiot tapaavat olla taitavia ideoiden tappamisessa, ja etenkin ulkoa tulleista ehdotuksista löydetään helposti kosolti arvosteltavaa ja syitä, joiden vuoksi ne eivät toimisi käytännössä tai ainakaan tässä kyseisessä yhtiössä. Siksi virheinvestointien riski pysyisi pienenä, vaikka konsultti villiintyisi.

Veikkaan, että vähintään yksi Isomäen konsulttikeikan ideoista perustuisi tavalla tai toisella piioksidiaerogeeliin. Se tuntuu olevan Isomäen suosikkiaine, jonka ominaisuuksia hän on esitellyt kirjoissaan jo aiemmin.