Juristit ja lääkärit digikirjojen kysynnän takana

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Yleisen kirjallisuuden myynnistä jo kuudennes tuli viime vuonna sähköisistä julkaisuista. Sähköisten julkaisujen markkina kasvoi 40 prosenttia yli 25 miljoonaan euroon.

Hyppäyksen taustalla eivät ole Netflix-periaatteella toimivat e- ja äänikirjapalvelut, vaikka ladattavien äänikirjojen myynti kasvoikin suhteellisesti erittäin paljon. Sähköisten julkaisujen euroista ehdoton valtaosa on peräisin tietokirjoista, joiden osuus yleisen kirjallisuuden sähköisten julkaisujen markkinasta oli viime vuonna 84 prosenttia.

Edelleen eriteltynä sähköisten julkaisujen markkinalta löytyy gigantti, joka Suomen kustannusyhdistyksen tilastoissa kantaa nimeä ”Ammatillinen digikirjasto”. Rivi on viime vuotta koskevissa tilastoissa uusi. Aiemmin sitä on kutakuinkin vastannut kategoria ”online-julkaisut”.

 

Tilastoissa ”Ammatillista digikirjastoa” luonnehditaan: ”Ammatillinen digikirjasto on verkon kautta käytettävä kokonaisuus, johon sisältyy merkittävä määrä muutakin aineistoa ja toimintoja kuin yksittäisten kirjojen luku- tai kuunteluoikeuksia.”