Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Juoni, juoma ja johtopäätökset – Rudolf Holstilla tuntuu olleen niin paljon vastustajia, että ihmeellisempää kuin hänen erottamisensa on se, että hän toimi Suomen ulkoministerinä niinkin pitkään

Blogit Kirjailijan päiväkirja 6.5.2021 14:04
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Toimittajat ja sadunkertojat tietävät, että kiinnostavin pitää laittaa jutun alkuun. James Bond -teollisuus on kehittänyt kymmenminuuttisiksi paisuneista prologeista oman alataiteenlajinsa.

Vaikka kerronnallisuus on tehnyt kovaa tuloa tietokirjoihin, muistelmien tai vaikkapa yrityshistorian perusrakenne on kronologinen. Elämäkerturille alussa on syntymä, ja esivanhempien sukuselvityksen kautta kiepataan lapsuuteen ja nuoruuteen ennen kuin alkavat ne tapahtumat, joiden takia kirja on kirjoitettu.

Kaava on hyväksi havaittu ja siksi vakiintunut. Mutta siitä voi poiketa.

 

Kahteen otteeseen Suomen ulkoministerinä toiminut Rudolf Holsti (1881–1945) on siitä poikkeuksellinen herra, että molemmilla kerroilla hän sai potkut ulkoministerin paikalta.

Ensimmäisen kerran niin kävi vuonna 1922, jolloin hän Varsovassa käydyissä neuvotteluissa ylitti valtuutensa ja sai eduskunnalta epäluottamuslauseen.