Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Joulukauppa oikaisi kirjamyynnin syöksyä

Blogit Kirjailijan päiväkirja 27.1.2015 15:42
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Eihän tässä ole suurta aihetta juhlaan: painetun kaunokirjallisuuden myynti laski viime vuonna kaksinumeroisin prosenttiluvuin, vertaili sitten euroja tai kappalemääriä.

Kaunokirjallisuus tarkoittaa Suomen kustannusyhdistyksen neljännesvuositilastossa aikuisten kaunokirjallisuutta, niin kotimaista kuin käännettyäkin. Koko kirjamyynnin osalta luvut ovat hieman vähemmän julmat. Painettujen kirjojen myynti laski 8,6 prosenttia euroissa ja 8,1 prosenttia kappaleissa mitattuna.

Miinusprosentit ovat ”väärinpäin”: euroissa mitattu lasku oli suurempi kuin kappalemääräinen, joten kirjojen keskihinta laski vuonna 2014 vuoteen 2013 verrattuna; takana on erityisesti kaunokirjallisuuden teoskohtaisen hinnan aleneminen. Luvut koskevat kuitenkin vain kustantamoiden kirjoista saamaa rahaa, eivät sitä, kuinka paljon kuluttajat käyttivät kirjaostoihin vähittäiskaupassa.

Vuoden viimeisen neljänneksen aikana lasku oli hieman loivempaa kuin vuoden ensimmäisenä kolmena neljänneksenä. Joulumyynti laski euroissa mitattuna vain 4,1 prosenttia. Vuoden 2013 viimeisellä neljänneksellä kirjoja myytiin 39,6 miljoonalla eurolla, kun viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla rahaa kolisi kustantajien kassakoneisiin 38,0 miljoonaa.

Kustantamoiden tilastoinnissa käyttämistä kategorioista viime vuonna parhaiten edellisvuoteen verrattuna pärjäsivät lastenkirjat, joiden euromyynti kasvoi 5,7 prosenttia 20,1 miljoonaan euroon. Kappaleissa mitattuna myös lastenkirjojen myynti laski. Tietokirjojen euromääräinen lasku oli 5,8 ja kappalemääräinen 7,4 prosenttia. Kaikkein pahiten köniin ottivat sarjakuvat (euromyynti -21,6 %) ja käännetty kaunokirjallisuus (euromyynti -19,4 prosenttia).

Jakelukanavittain ryhmän ”muut vähittäiskaupat” osuus laski selvästi kaunokirjallisuudessa mutta nousi tietokirjoissa. Ehkä laajimman ostajakunnan tietokirjat kuten viime vuonna Teemu Selänteen ja Juicen elämäkerrat sopivat hypermarketmyyntiin paremmin kuin kaunokirjallisuuden nimikkeet? Kirjakerhomyynti laski viime vuonna 17,9 prosenttia ja myynti tukkureille 15,5 prosenttia, kun tarkastellaan kustantamoiden myynnistä saamia euroja.

Kirjakaupoista tuli entistä tärkeämpiä: kustantamoiden myynti kirjakaupoille peräti nousi viime vuonna vajaalla prosentilla.

Kaikki yllä olevat luvut koskevat painettuja kirjoja. Sähköisten julkaisujen osalta tilastointi on karkeaa ja myynti pientä. Viime vuonna sähköiset julkaisut toivat kustantamoille 2,1 miljoonaa euroa, painetut 104,1 miljoonaa.