Jo joka kuudes kirjaeuro tulee sähköisistä julkaisuista – kirjamyynti kääntyikin nousuun

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjallisuuden myynti kääntyi vuosikausia kestäneen laskun jälkeen nousuun viime vuonna. Suomen kustannusyhdistyksen vuositilastojen mukaan yleisen kirjallisuuden myynti kasvoi viime vuonna 3,2 prosenttia 151,5 miljoonaan euroon. Toisin tarkasteltuna: kirjamyynti palasi vuoden 2015 tasolle.

Luvut kuvaavat Suomen kustannusyhdistyksen jäsenkustantajien euromääräistä myyntiä. Kustannusyhdistyksen sata jäsentä edustavat 80 prosenttia Suomen kirja- ja oppimateriaalimarkkinoista. Tässä on tarkasteltu vain yleisen kirjallisuuden (ei oppimateriaalien) myyntejä.

Myös suurimpien kirjakauppojen kirjamyynti kasvoi viime vuonna. Jo vuoden alussa Kirjakauppaliitto kertoi, että Suomalaisen, Akateemisen, Info-ketjun ja Adlibriksen kirjamyynti kasvoi viime vuonna 5,4 prosenttia. Kirjakauppojen luvussa ovat mukana myös ulkomaiset kirjat, joiden myynti kasvoi keskimääräistä enemmän.

Tieto kustantamoiden kirjamyynnin kasvusta on sikäli ilahduttava ja yllättävä, että alkuvuodesta Suomen kustannusyhdistys julkaisi logistiikkataloilta ja suurimmilta kustantamoilta kerättäviin tietoihin perustuvan neljännesvuositilaston. Tuo tilasto osoitti viime vuodelle 2,3 prosentin myynnin laskua.