Jarkko Laine -palkintoraadin puheenjohtaja kiittelee: "Vanhoja lakeja ei tarvitse enää noudattaa"

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Joka toinen vuosi jaettavan Jarkko Laine -palkinnon on voittanut Anu Kaaja lyhytproosakokoelmallaan Muodonmuuttoilmoitus.

”Tarinoissaan hän tutkii ruumista, ruumiillisuutta, seksuaalisuutta sekä naisten ja miesten sukupuolirooleja tuottaen absurdia, abjektia, groteskia ilman pidäkkeitä, hurjastelee myyteillä ja laskeutuu rivouksista herkkyyteen sulavasti kuin joutsen veteen. Kaaja on erilaisten kielirekisterien käytön mestari, google tai Tampereen murre, tirkistely tai seksistinen vihjailu saavat hillittömiä ilmaisumuotoja”, palkintolautakunta perustelee.

Kaaja saa Muovisen Buddhan lisäksi 10 000 euroa.

Miltä kotimainen kaunokirjallisuus näyttää kahden vuoden otannan perusteella, Jarkko Laine -palkintoraadin puheenjohtaja, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís?

”Naiskirjailijat ja naishahmot ovat yhä selvemmin esillä viime vuosien kirjallisuudessa. Kaikkea totutusta poikkeavaa ei enää kutsuta kokeelliseksi tai kokeilevaksi. On hyväksyttyä, että kirjojen ei tarvitse noudattaa lajien vanhoja lakeja ja säännönmukaisuuksia. Jos kirja poikkeaa totutusta, sitä ei enää taivastella. Lukijat osaavat odottaa uusia tapoja lukea ja kirjoittaa.”