Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Jännäri on uskottavuuslaji

Karo Hämäläinen
Blogit Kirjailijan päiväkirja 3.10.2017 13:43
”Jännäri ei ole uskottavuuslaji”, kirjoittaa kriitikko Kyösti Niemelä Helsingin Sanomissa arvostellessaan Dan Brownin Alku-romaania käsittelevässä kritiikissään Brownin arvostelijoita. Niemelä on väärässä. ”Tyylikkäät virkkeet ja monitahoiset henkilöhahmot veisivät lukijan huomion ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Keskustelu

Kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta. Kun käytin jutussani sanaa tyylikäs, en käyttänyt sitä ehdottamassasi merkityksessä tyylinmukainen vaan Kielitoimiston sanakirjan antamassa merkityksessä ”hyvää makua osoittava, aistikas, elegantti”. Sama sanakirja antaa sanalle tyylinmukainen määritelmän ”tyyliä noudattava”, joka on jossain määrin eri asia. (Monista tyylinmukaisista ilmauksista ei yleisesti käytetä sanaa tyylikäs; esimerkiksi uutistoimiston tekemää uutista tuskin kutsuttaisiin ”tyylikkääksi” vaikka se noudattaisi uutistoimiston tyyliä ts. olisi tyylinmukainen.)

Mitä tulee juonen uskottavuuteen, niin jos joku luettuaan Dan Brownin romaanin sanoi ”Ei tällaista oikeasti tapahdu, en usko tähän”, ajattelisimme ihmisen lukevan kirjaa omituisella tavalla. Sama juttu jos hän vastaavasti sanoisi ”Juuri noin asiat menevät, todella uskottavasti kuvattu rikollisuus ja kaikki taidehistorialliset arvoitukset!”. Hyvä jännäri toki usein tempaa lukijan mukaansa, vaikka siinä tapahtuisi mitä, mikä on kuitenkin eri asia.

Monet kirjallisuusihmiset eivät muuten muista sitä, kuinka hyvät arviot Da Vinci -koodi alun perin sai. Esimerkiksi The New York Times kehui kirjaa (”exhilaratingly brainy thriller…gleefully erudite suspense novel.. mind-boggling trickery”). Vasta kun ilmestyi lukijoita, jotka ottivat Da Vinci -koodin liian tosissaan, Dan Brownille alettiin irvailla. Minusta Brown-vastaisuus on toistuvasti kohtuutonta.

Kyösti Niemelä