Jäähyväiset kirjakaupalle

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Varsinkin nuoruudessani, jolloin en elänyt kirjojen ympäröimänä ja niiden ylitarjonnassa, käyskentelin mielelläni kirjakaupoissa. Matkoilla pistäydyn mielelläni tutustumassa kirjakauppojen valikoimiin, vaikken ymmärtäisi kirjojen kieltä. Kirjakaupoissa on usein oma henkensä.

Nuoruuteni tärkeä kirjakauppa oli Mikkelin Info, viralliselta nimeltään Mikkelin Kirjakauppa, Porrassalmenkadun varrella. Etenkin sen alakerran alennuskirjojen osaston hyllyjen välissä saatoin helposti viettää puoli tuntia ja puntaroida useita kertoja, mihin rahani riittäisivät. Parhaiten muistan, kuinka piiritin Otavan kirjallisuustieto -kirjaa, paksua ja kookasta yksiosasta teosta, jossa tuntui olevan hakuteosmuodossa kaikki tietämisen arvoinen kirjallisuudesta.

Tänään harmikseni luin, että Mikkelin Kirjakauppa on päättänyt lopettaa toimintansa. Vuoden alussa se oli siirtynyt perinteisistä tiloistaan pienempiin, vähän kauemmas torilta, kortteliin, jossa toiminut K. Räihän kirjakauppa oli kertonut lopettavansa toimintansa. Tänä vuonna Mikkelin kolmesta pitkään toimineesta kirjakaupasta kaksi on lyönyt kannet kiinni. Jäljelle jää Suomalaisen kirjakaupan myymälä. Sen lisäksi Mikkelissä toimii poistokirjoihin erikoistuneen Kirjakassi-ketjun myymälä.

Mikkelin Kirjakaupan lopettamispäätös tuli siinä mielessä yllätyksenä, että kauppa oli vastikään muuttanut. Siinä mielessä se taas ei ollut yllätys, että olin kuullut kauppiaan miettivän eri vaihtoehtoja.

Vastikään myös Savonlinnan Info-markkinointiketjuun kuuluva Knut Posse -kirjakauppa kertoi panevansa lapun luukulle. Knut Posse on tullut tunnetuksi loppusyksyn kirjallisuustapahtumastaan, jossa esiintyvät syksyn kovimmat kirjailijat täydelle salille. Yleisöä on saapunut linja-autoilla Mikkelistä asti. Yhden tapahtuman ja muun joulunaluksen myynti ei riitä kaupan ympärivuotiseen pyörittämiseen Savonlinnan kokoisella markkina-alueella.