... ja katsotaan mihin se riittää

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Vain yksi pronssimitali!

Suomen olympiajoukkueen mitalisaalis Riosta on pienempi kuin yksistäkään aiemmista olympiakisoista. Sosiaalinen media on puhjennut surkuttelemaan Suomen urheilun tasoa. Missä on tulosvastuu?

Suomalaisurheilijoiden arvokisamenestys on ilman muuta pudonnut sekä absoluuttisesti että suhteessa panostuksiin. Kaikkien aikojen olympiamitalisaaliin Suomen joukkue troolasi Pariisista vuonna 1924: 37 mitalillaan, joista 14 kultaa, Suomi oli mitalitilaston kakkonen. Kuvaavaa taloudellisten olojen kannalta on, että Pariisin kisoihin osallistuneet urheilijat saivat myönnytyksenä lunastaa kisa-asunsa itselleen puolella käyvästä hinnasta.

Jos olympialaisia ajattelee kansakuntien välisenä kilpailuna samalla tavalla kuin sadan metrin juoksu on juoksijoiden välinen kilpailu, johtopäätös on selvä: Suomen suoritus ei ole kummoinen.

Aivan varmasti tulosta pystyisi parantamaan, jos menestyminen urheilun arvokisoissa otettaisiin valtion päämääräksi. Pakotettaisiin lapset ja nuoret liikkumaan, seulottaisiin lahjakkuudet, joita valmennettaisiin kansallisin ohjelmin, panostettaisiin urheilututkimukseen ja niin edelleen.