Itsesensuuria, eettinen linjaus, historian vääristelyä? Der Spiegel poisti kohukirjan bestsellerlistaltaan

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Der Spiegel -aikakauslehden viikoittain julkaisema kirjallisuuden bestsellerlista on saksalaisen kielialueen näkyvin kirjatilasto. Saksalaislehti on julkistanut kielialueen myydyimpien kirjojen tilastoa vuodesta 1961 alkaen. Keväästä 2015 alkaen lista on perustunut Media control -markkinatutkimuslaitoksen tietokantaan. Yhtiö koostaa tilastonsa yli 3700 myyntipaikan tietojen perusteella.

Spiegelin lista vastaa pitkälti Kirjakauppaliiton koostamaa ja pääsääntöisesti kuukausittain julkistamaa Mitä Suomi lukee? -listaa. Spiegelin listalla on auktoriteettiasema myyntitilastona, mutta asemansa vakiinnuttanutta ja seurattua listaa luetaan myös ostosuosituksena.

Juuri jälkimmäisen käytön takia Spiegelin päätoimitus teki poikkeuksellisen päätöksen. Lehti poisti Rolf Peter Sieferlen postuumin teoksen Finis Germania tietokirjojen bestellerlistaltaan. Näkökulmasta riippuen toimi on eettinen kannanotto tai tilaston manipulointia ja historian vääristelyä.

Finis Germania on herättänyt Saksassa kohua. Spiegelin bestsellerlistalle se nousi sen jälkeen, kun jury oli nostanut kirjan kesäkuussa niin ikään seuratun Sachbuch des Monats -tietokirjalistan sijalle 9. Kirjaa listalle ajanut juryn jäsen sittemmin erosi raadista.

Der Spiegel, joka pitää itseään historiallisissa aiheissa valistusmediana, ei halua tukea tuollaisen kirjan myyntiä”, Spiegelin päätoimittajan sijainen Susanne Beyer linjaa toimituksen ”in eigener Sache” -kirjoituksessaan.