Isommat rivien välit, sinnehän me kirjoitamme – Lahden kansainvälinen kirjailijakokous muutamilla riveillä

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kolmattakymmenettä kertaa järjestetty Lahden kansainvälinen kirjailijakokous kokosi kirjailijoita ympäri maailmaa Päijät-Hämeen pääkaupunkiin. Huomattavan moni kansainvälisistä vieraista oli tavalla tai toisella kahden maan kansalaisia. Pisimmän matkan Vesijärven rannalle teki japanilainen Miri Yu.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Euroopassa käytävä sota tuli esiin monissa keskusteluissa. Kirjailijakokouksella on merkittävä historia vuosikymmenten takaa idän ja lännen kirjailijoiden yhdistäjänä. Mikä rooli on nyt? Mikä on kirjailijan tehtävä ja vastuu? Millainen on näiden aikojen kieli?

Kun otsikko on monimerkityksinen, monimuotoisia ovat alustukset ja keskustelutkin. ”Rivien välissä” -teemasta oli luontevaa siirtyä propagandaan mutta myös valokuvaan tarkoittamatta ilmestyvään todellisuuteen, joka sotkee hyvin mietityn asetelman, fiktion.

Poimin yhdessä puheenjohtajakollegani kirjailija Marjo Heiskasen kanssa alustuksista ja käydyistä keskusteluista satunnaisia virkkeitä ja muutaman virkkeen kokonaisuuksia, jotka kirjailijakokouksen osallistuja olisi voinut poimia muistivihkoonsa tai mieleensä kotiinviemiseksi.

Näillä riveillä on osa kirjailijakokouksen rivinväleistä.