Hetki Høegin vaikutuksessa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Toisinaan minulta kysytään, mikä on kaikkein paras lukemistani kirjoista. Parinkymmenen vuoden ajan olen vastannut: Peter Høegin Kertomuksia yöstä (Berättelser om natten, suom. Pirkko Talvio-Jaatinen).

Kuluneella viikolla tanskalaiskirjailija vieraili Helsingissä Helsinki Lit -tapahtumassa. Kaikin tavoin realistisen toivehorisontin ulkopuolella olevan päiväunen täyttymys oli, kun pääsin haastattelemaan ihailemani kirjan kirjoittajaa Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa ja päivällistämään hänen ja hänen kustantajansa Tammen seurueen kanssa torstai-iltana.

Olen tehnyt yleisön edessä satoja kirjailijahaastatteluja. Kovin monta haastattelua en ole valmistellut ja jännittänyt niin paljon kuin Høegin kohtaamista. Olisiko hän hiljaisella äänellä paradokseja pudotteleva kaukainen hahmo? Vai intoa pursuileva vitsiniekka? Joitakin videoita nähneenä ajattelin kummankin olevan mahdollinen.

Varmana pidin vain sitä, että yllättyisin eikä haastattelu menisi suunnitelmieni mukaan.

Torstaina hetkeä ennen h-hetkeä Akateemiseen kirjakauppaan tuli hyväntuulinen, yllättävän lyhyt ja ennen kaikkea reipas mies, joka sanoi haluavansa kertoa tarinan. Muutimme haastattelun kulkua niin, että Høeg sai tarinansa toiseksi vastaukseksi. Hän nousi ikään kuin spontaanisti seisomaan Kohtaamispaikan lavalla, asetti mikrofonin suunsa eteen ja lumosi kirjakaupan poikkeuksellisen runsaan yleisön.