Hallitusohjelma lupaa hyvää kirjastoille

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kirjastonkäyttäjät ja kirjastoammattilaiset saavat lukea Antti Rinteen hallitusohjelmaa tyytyväisenä. Huomenna Helsingin keskustakirjastossa Oodissa julkaistava ohjelma lupaa kirjastolaitokselle paljon hyvää. Tuskin julkistuspaikan valintakaan aivan sattumaa on ollut: hallitus haluaa profiloitua kirjasto- ja julkispalvelumyönteiseksi hallitukseksi.

Iltalehden julkaisemassa hallitusohjelmaluonnoksessa kulttuurin osalla puhutaan erityisen paljon juuri kirjastoista. Näin siitä huolimatta, että kirjastopalveluiden tuottaminen on kuntien vastuulla. Valtiolla on kuitenkin käytössään kirjastoja koskevia instrumentteja, käytännössä rahaa.

 

”Huolehditaan kirjastojen saavutettavuudesta, kirjastoautoista ja kokoelmien monimuotoisuudesta: valtion tuen kirjastoille tulee olla riittävä esimerkiksi pienlevikkisten kulttuurituotteiden hankkimiseen ja kirjastoissa tulee olla aineistoa myös muilla kuin kotimaisilla kielillä”, lukee Iltalehden julkaisemassa ohjelmaluonnoksessa.

Sanat ”valtion tue tulee olla riittävä” tarkoittaa suoraan kirjastoille kohdennettua rahaa. Erikseen mainitaan niin kirjastoverkko (eli toimitilat ja kirjastoautot) kuin kokoelmatkin, joten rahaa annettaneen lisää molempiin tarkoituksiin. Hankintamäärärahoja kohdennettaneen vähälevikkiseen ja muilla kuin kotimaisilla kielillä tehtyihin kulttuurituotteisiin. Tämä voi tarkoittaa uusia hankintatuen muotoja tai kohdennuksia.