Greta Thunbergin perheen tarina on sairauskertomus

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Sydämen asioita -kirjan kannessa on kuva maailman tämän hetken kuuluisimmasta 16-vuotiaasta, Greta Thunbergista, joka istuu ”Skolstrejk för klimatet” -plakaatin vieressä. Samanlainen plakaatti matkasi Atlantin yli kilpapurjeveneessä New Yorkiin YK:n yleiskokouksen aattona pidettyyn ilmastokokoukseen. Se on olennainen osa ilmastoaktivisti Greta Thunbergin brändiä.

Sydämen asioita (suom. Raija Rintamäki, Tammi 2019) ei kuitenkaan käsittele ensisijaisesti Greta Thunbergia, vaan se on hänen äitinsä Malena Ernmanin muistelmateos, jossa hän kertoo omaa ja perheensä tarinaa. Kirjan minä on Malena Ernman, ja hänen kasvonsa ovat ruotsinkielisen alkuteoksen kannessa.

Ymmärrettävää silti on, että teoksen suomenkielisen laitoksen kannessa on Greta Thunberg, sillä vaikka Ernman on viimeistään Ruotsin euroviisukarsintojen voitosta alkaen ollut kotimaassaan julkkis, maailmanlaajuisesti hänen tyttärensä on selvästi tunnetumpi.

Suomennoksen kirjoittajiksi on merkitty koko perhe, Beata ja Malena Ernman sekä Greta ja Svante Thunberg. Alkuteoksen kannessa tekijöitä ovat perheen vanhemmat, mutta myöhempiin painoksiin otettiin mukaan myös lasten nimet.