Finlandia-skandaali muhii: perjantaina pöyristytään taas

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Toivottavasti perjantaina syntyy jokin kohu, kun kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistetaan.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot ovat merkittäviä juuri saamansa huomion vuoksi. Suomen Kirjasäätiö, jonka takana ovat Suomen Kustannusyhdistys ja opetusministeriö, on onnistunut rakentamaan Finlandiasta mediaa ja suurta yleisöä kiinnostavan tuotteen.

Runeberg, Savonia tai uusi Botnia – eivät palstamillimetrien arvoisia, tietokirjallisuuden palkinnoista puhumattakaan. Koomisesti yksi näkyvimmistä ja sen kautta myös kustantamoiden ja kirja-alan silmissä tärkeimmistä palkinnoista on Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinto (nimeltään Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto), joka saa aina valtakunnan ykkössanomalehdessä selvästi muita palkintoja – Finlandiaa ehkä lukuun ottamatta – suuremman huomion.

Kohut ovat palstamillimetrejä ja markkinoinnin kielellä ansaittua mediaa. Kohut ovat merkki siitä, että palkintoihin liittyy intohimoja. Eikä media kohisisi, jos kohun ei aavisteltaisi koskettavan lukijoita. Kohut ovat merkityksen merkki.

Itse asiassa olen kovin pahoillani siitä, että lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandiasta, entisestä Finlandia Juniorista, on saatu hyvin harvoin keitettyä kunnon kohua.