Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Entinen johtaja arvostelee: Näin Stockmann tuhosi Akateemisen

Blogit Kirjailijan päiväkirja 17.9.2017 11:09
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Jos Akateemisen uusi johto haluaa päästä samoihin saavutuksiin, heidän on otettava oppia Suomalaisesta Kirjakaupasta…”

Auts. Eipä entinen johtaja juuri voi piikittää yhtiötä pahemmin kuin kehottamalla hakemalla mallia pahimmasta kilpailijasta, jota perinteisesti on katsottu nenänvartta pitkin.

Akateemisessa Kirjakaupassa lähes koko työuransa tehneen ja viimeksi sen johtajana toimineen Stig-Björn ”Nalle” Nybergin muistelmateosta on käsitelty julkisuudessa lähinnä sen viimeisen luvun kautta. Suorapuheinen Nyberg esittää Kirjatalossa-kirjassaan näkemyksensä syystä Akateemisen kirjakaupan alakuloon.

Ykköspahikseksi hän nostaa Stockmannin tavarataloryhmän johtajana vuosina 2008–2014 toimineen Maisa Romanaisen.

Romanainen nimitti Nybergin seuraajaksi Annamari Arrakoski-Engardtin ohi Nybergin suosittelemien kahden henkilön. Arrakoski-Engardtiakin Nyberg käsittelee kitkerään sävyyn, mutta hänen analyysissaan kirjakaupan alamäki tuntuu kiihtyneen, kun Romanainen siirsi Arrakoski-Engardtin sivuraiteelle, minkä jälkeen tämä jäi opintovapaalle ja lopulta irtisanoutui, eikä Akateemiselle enää nimetty Stockmannin organisaatiossa omaa johtajaa. Lopulta Stockmann kesällä 2015 myi kirjakauppansa Bonnierille.

”Jos Akateeminen Kirjakauppa olisi saanut jatkaa omana kaupallisena yksikkönään eikä sitä olisi yhdistetty osaksi [Stockmannin] tavarataloryhmää, olisi se luultavasti tänään osa Stockmann-konsernia. Ei ole mitään syytä, miksi se ei olisi kilpailijansa Suomalaisen Kirjakaupan lailla pärjännyt kohtalaisen hyvin ja tuonut rahaa konserniin”, Nyberg arvelee.

No, eipä koko Stockmanninkaan kehitys kuluneella vuosikymmenellä ole ollut järin hääviä.

Nybergin analyysin mukaan Akateemisessa unohdettiin asiakas eikä kuunneltu ammattitaitoisen henkilökunnan näkemyksiä. Kirjakauppaa yritettiin johtaa kuin tavaratalon osastoa. Näkemyksensä tueksi hän esittää useita konkreettisia esimerkkejä, jotka samalla ovat kirja-alan sisäpiirin anekdoottiainesta.

Samalla Nyberg myös vyöryttää ”Akateemisen tuhosta” kertovia faktoja: nimikemäärä – etenkin ulkomaisten titteleiden tarjonta – on romahtanut, lehtiosasto ajettu pieneksi…

Kovin vähälle huomiolle Nyberg jättää kuluttajien käyttäytymisen muuttumisen. Ulkomainen lehti solahtaa helposti sähköiseen lukulaitteeseen. Verkkokauppa on tuonut kansainväliset kirjanimikkeet helposti kotisohvalta selailtavaksi ja helposti tilattavaksi. Eikä Akateemisen Helsingin Pohjois-Esplanadilla sijaitsevan päämyymälän nykyäänkään tarvitse hävetä vertailussa järin monelle eurooppalaiselle kirjakaupalle.

Nalle Nybergin muistelmateos on kuitenkin paljon muuta kuin lopun tuhon tien kronikka. Se on kirjallisesti sivistyneen ja elämäniloisen miehen seikkailu kirjakauppamaailmassa 1970-luvulta nykyhetkeen. Matkan ja vuosien varrella takkiin on tarttunut kosolti juttuja, joita Nyberg kertoo hauskasti.

Suomen Kuvalehti kuuluu samaan Otava-konserniin kuin Suomalainen Kirjakauppa ja Nybergin kirjan kustantanut Otava. Kirjoittajan pääasiallinen kustantamo on Akateemisen Kirjakaupan kanssa samaan konserniin kuuluva Bonnier. Kirjoittajan viimeisimmän teoksen on julkaissut Otava.