Entä kun tulee se kolmastoista?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Tammen kuusikymmenvuotista historiaa juhlistettiin eduskuntatalon edessä sijainneilla makasiineilla. Vuosi oli 2003, ja juhlien ulkomaisena kirjailijavieraana säteili Carl-Johan Vallgren, ruotsalaisen kirjallisuuden uusi tähti, jonka Tarina merkillisestä rakkaudesta oli voittanut edellisenä vuotena Ruotsin Finlandian, August-palkinnon, ja oli juuri ilmestynyt suomeksi.

Siitä alkaen Carl-Johan Vallgren on ollut minulle merkitty mies.

Odotukset eivät olleet hurjat mutta kohtuulliset, kun kuulin, että Tarinan merkillisestä rakkaudesta jälkeen vain kaksi kirjaa julkaisseelta Vallgrenilta tulee trilleri. Skuggpojken ilmestyi Ruotsissa toissa vuonna, suomeksi nyt. Kuinka Vallgrenin kaltainen tekijä ottaisi trillerimuodon käyttöönsä ja kehittäisi sitä?

Vastaus on saatu: Vallgren ottaa trillerin vastaan annettuna ja sitä kyseenalaistamatta. Hän ei kehitä vaan kopioi. Varjopoika on tyylipuhdas ruotsalaistrilleri, jossa genren vakiintuneet ja hyviksi havaitut piirteet toistuvat ja siksi korostuvat ärsyttävyyden kynnykselle. Ja sen yli.

Vallgren on kirjoittanut tusinatrillerin. Tusinatrillerit ovat mukavia luettavia kahdenteentoista asti, mutta entä kun tulee se kolmastoista?