Entä kun äänikirja on painettua kirjaa enemmän?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Lähes poikkeuksetta kuulee sanottavan, että kirja on parempi kuin sen pohjalta tehty elokuva. Samaa puhetapaa esiintyy äänikirjoista puhuttaessa. Äänikirjaa pidetään painettua kirjaa vähäisempänä korvikemuotona, jota kuunnellaan paremman eli painetun kirjan puutteessa ja josta saatu kokemus on kirjan lukemista vähäisempi.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Hyvä esimerkki on Anni Saastamoisen kirjoittama ja Pirjo Heikkilän esittämä Sirkka (Kosmos 2019), joka valittiin viime vuoden parhaaksi äänikirjaksi kaunokirjallisuuden kategoriassa. Kuuluin palkintoraatiin yhdessä raadin puheenjohtajana toimineen Ronja Salmen ja Janne Samuli Sirviön kanssa.

Tänä iltana järjestetyssä Storytel Awards -palkintogaalassa palkittiin myös kolme muuta äänikirjaa. Jännitys ja dekkarit -kategorian ykköseksi nostettiin Max Seeckin Uskollinen lukija (luk. Satu Paavola, Tammi 2019), tietokirjallisuus ja elämäkerrat -luokassa palkittiin Venla Pystysen ja Linda-Maria Roineen kirjoittama elämäkerta Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään (luk. Linda-Maria Roine, Johnny Kniga 2019) ja lasten- ja nuortenkirjallisuudesta Maria Laakson palkintolistoilla aiemminkin viihtynyt nuorten tietokirja Taltuta klassikko! (luk. Pirjo Heikkilä, Tammi 2019).