Entä jos?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Olin siinä uskossa, että Yksin-romaanini olisi ensimmäinen romaani, jossa Paavo Nurmi on päähenkilönä. Luulin väärin.

Vierailin alkusyksystä Erkki Vettenniemen kanssa Roman Schatzin radio-ohjelmassa Yle Radio 1:ssä. Lähetyksen jälkeen kävellessäni yhtä matkaa Vettenniemen kanssa hän kertoi huomanneensa, että viime vuonna on ilmestynyt omakustanteena Paavo Nurmi -romaani.

Kotiin päästyäni kaivoin tiedot ja tilasin taiteilijanimi Martti M. Niemen Voittaja-nimisen romaanin suoraan kirjailijalta itseltään. Toimitus hieman viivästyi, koska kirjailija kävi tekemässä kattoremontin ennen syyssateita, mutta toisaalta sainpa postissa Nurmi-romaanin lisäksi saman kirjailijan teokset Jeesuksesta ja Väinämöisestä.

Voittaja alkaa kuvauksella Tukholman olympialaisista. Hannes Kolehmainen ja Ranskan Jean Bouin ottavat mittaa toisistaan. Välilä käväistään Kolehmaisen pään sisällä, välillä Bouinin. Näistä päistä päädytään Paavo Nurmeen.

Martti M. Niemi juoksee Nurmen juoksijanuran läpi kilpailusta kilpailuun ja on tulkinnoissaan samoilla linjoilla kuin Antero Raevuori Juoksijain kuningas –tietoteoksessaan. Usein juoksun perässä on dokumenttiromaanimaisuutta korostaen tulosluettelot samaan tapaan kuin olympialaisten jälkeen julkaistuissa paksuissa olympiateoksissa, joita Voittaja muistuttaa myös siinä, että Nurmen juoksujen ohella kirjassa juostaan heeroshenkisesti läpi myös muita lajeja, joissa suomalaisille tulee menestystä. Miten ne Nurmeen liittyvät, jää selittämättä.