Ensimmäinen koronakirja on kuin kauan matkalla viipynyt kirje

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

On jo ennätetty vääntää vitsejä siitä, kuinka syksyn 2021 kirjatarjonta pullistelee koronaromaaneja ja kuinka kustantamot hukkuvat niille tarjottuihin, kirjoittajiensa ainutlaatuisina pitämiin koronapäiväkirjoihin.

Ensimmäinen koronakirja kuitenkin on ilmestynyt jo tänään, sillä Aula & Co on saattanut pika-aikataululla suomeksi italialaiskirjailijan Paolo Giordanon teoksen Tartunnan aikaan (suom. Leena Taavitsainen-Petäjä).

Kuuntelin (luk. Jukka Pitkänen) kirjan, tai paremminkin esseen, hölkätessäni Töölönlahden ympäri korona-ajan rutiiniksi muodostuneella lounaslenkillä. Tänään räntäsateesta toipuva sääkin oli suotuisa, joten kanssaihmisten kiertäminen hengityshöyryt huomioivien turvavälien kautta oli kutakuinkin mahdollista.

 

Paolo Giordano (s. 1982) nousi maailmanmaineeseen romaanillaan Alkulukujen yksinäisyys (suom. Helinä Kangas, WSOY 2010). Koronakirjailijaksi kiinnostavaksi hänet tekee se, että hän on taustaltaan fyysikko ja kiinnostunut matemaattisista ilmiöistä. Sellainen epidemian leviäminenkin on, ei pelkästään mutta olennaisesti. Giordano aloittaakin tekstinsä selittämällä potenssilaskun matematiikkaa.