Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Ensi joulun hittikirja? J. K. Rowling kirjoittaa kahta romaania

Blogit Kirjailijan päiväkirja 23.12.2016 15:25
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Jack Thornen kirjoittama näytelmäromaani Harry Potter ja kirottu lapsi (suom. Jaana Kapari-Jatta) on yksi useimmin joululahjapaketeista paljastuvista kirjoista. Kirja perustuu Thornen, J. K. Rowlingin ja John Tiffanyn ideoimaan tarinaan, josta Tiffany ohjasi jo aiemmin teatteriesityksen.

Marraskuussa ilmestynyt kirja nousi Mitä Suomi lukee? -listalla lasten- ja nuortenkirjallisuuden ykköseksi. Suomennoksen sadantuhannen kappaleen ensipainos ei riittänyt, vaan joulukuun alussa painokoneet käynnistettiin uudelleen. Myös maailmalla teos on ollut jättihitti.

Harry Potter ja kirottu lapsi -kirjan kannessa on Potter-sarjan luojan J. K. Rowlingin nimi, vaikka varsinaisesti Rowlingin kirjasta ei ole kyse. Menestyskirjailijan edellinen varsinainen romaani on syksyllä 2015 ilmestynyt Pahan polku (suom. Ilkka Rekiaro). Pahan polun Rowling kirjoitti salanimellä Robert Galbraith samoin kuin kaksi sitä edeltänyttä Cormoran Strike -sarjan teosta Käen kutsu (2013) ja Silkkiäistoukka (2014).

Uutta on tulossa. Rowling paljasti toissailtana Twitterissä kirjoittavansa romaania – tai itse asiassa kahta. Toinen romaaneista on Galbraith-teos, toisen kannessa tulee lukemaan Rowlingin nimi.

”En tiedä, kumpi julkaistaan ennemmin. Kerron heti, kun tiedän!” Rowling kirjoitti.

Tarkempaa aikataulua Rowling ei twiiteissään kerro, eikä sitä, mitä genreä omalla nimellä kirjoitettava teos edustaa.

Oli mitä oli, ”uusi rowling” yltää todennäköisesti myyntimenestykseksi.

Galbraith-kirjat ovat myyneet Suomessa hyvin, mutta jättipotteja ne eivät ole olleet. Suomen kustannusyhdistyksen keräämien tilastojen mukaan ensimmäinen Galbraith-romaani Käen kutsu myi ilmestymisvuonnaan 24 800 kappaletta, viimevuotinen Pahan polku 10 300 kappaletta.

Rowlingin tweeteistä on kirjoittanut esimerkiksi Guardian.