En ala kirjoittamaan

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen suomen kielen lautakunta alkoi temppuilemaan ja järisyttämään kirjasivistynyttä kielikorvaa – ja vielä kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin 210-vuotissyntymäpäivänä! Runebergintorttua alkoi menemään väärään kurkkuun, kun Kotus julkisti tiedotteen, jonka mukaan lautakunta on alkanut hyväksymään alkaa tekemään -rakenteen yleiskielessä.

Lautakunta perustelee ratkaisuaan huolellisesti. ”Alkaa tehdä ja alkaa tekemään ovat molemmat olemassa olevia suomen kielen muotoja, joista suomen kirjakielen kiivaassa kehitysvaiheessa 1800-luvulla on vakiinnutettu kirjakieleen vain toinen”, lautakunta muistuttaa.

Rakenne on yleinen. Siksi alkaa tekemään lienee kieliopillisuuden vankin linnake. Normin muuttaminen herättää tunteita.

Päätöksellään suomen kielen lautakunta ei suinkaan pakota käyttämään jatkossa alkaa tekemään -rakennetta. Vanha itämurteisiin perustuva ja pitkään suositeltu (”ainut oikea”) alkaa tehdä -rakenne on edelleen vähintään yhtä hyväksytty kuin sen rinnalle otettu vanha länsimurteinen muoto.

Lautakunnan päätös herättää huomiota mutta on linjakas. Kieli on muuttuva ja elävä olento. Emme puhu enää uralilaista kantakieltä.