Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Emilia Laine voitti Pikku-Finlandian

Blogit Kirjailijan päiväkirja 23.4.2015 17:32
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Lukiolaisten Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekilpailun on tänä vuonna voittanut Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa opiskeleva Emilia Laine. Hänen esseensä ”Ahdasmielisyyden murtamat mielet” käsittelee Tommi Kinnusen viime vuonna ilmestynyttä romaania Neljäntienristeys.

Olin mukana voittajaesseen valinneessa raadissa. Oli jälleen ilo lukea lukiolaisten taitavia tulkintoja kirjallisuudesta.

Kymmenen loppukilpailuun päässeen esseen joukosta voittajan valinnut raatimme kehui esseetä luontevasta, hyvin etenevästä ilmaisusta. Siirtymät teoksen maailmasta sen pohdintaan ovat vaivattomia. Essee antaa selvän kuvan teoksesta ja myös sen kaunokirjallisista ansioista, kuten rakenteesta, sekä siitä, miksi teos on saanut niin suuren suosion

”Viime vuosina suosittuja ovat olleet kahden teoksen vertailut jostakin teospariin soveltuvasta näkökulmasta. Tänä vuonna vertailuasetelman sisältäviä loppukilpailutöitä oli vain yksi – kaikissa muissa teksteissä pureuduttiin yhteen teokseen, tosin vertailukohtaa ajatuksille ja tulkinnoille haettiin esimerkiksi historian tapahtumista, viimeaikaisista uutisista tai vaikkapa tietokirjallisuudesta”, Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen kertoo.