Emil Zátopek Paavo Nurmen puodissa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”He eivät koskaan tavanneet, eivät Helsingissäkään kisojen aikaan.”

Johanna Kulmalan kirjoittamat sanat ovat yksiselitteiset. Suomen urheiluhistoriallisen seuran vuoden 2014 vuosikirjaan kirjoittamassaan artikkelissa ”Ristiin rastiin Zátopekien jalanjäljillä” hän kertoo keskusteluistaan keihäänheittäjä Dana Zátopkován kanssa.

Zátopkován mies Emil Zátopek, Helsingin olympialaisten kolminkertainen kultamitalisti, tunnetusti ihaili Paavo Nurmea. Herrat eivät tavanneet. Emil Zátopek on kyllä myöhemmin vieraillut Turussa Paavo Nurmen haudalla. Siitä on todisteena valokuva, joka on julkaistu Kulmalan artikkelin yhteydessä.

Vuonna 2000 kuolleen Emil Zátopekin todistusta asiasta ei ole, mutta uskonemme Kulmalaa ja Dana Zátopkováta. Jos Zátopek olisi kohdannut idolinsa, kai hän olisi kertonut siitä oitis innoissaan vaimolleen eikä tämä olisi sitä unohtanut, vaikka oli keskityttävä omaan kisaan?

Kirjoitettuani Yksin-romaanini toiseksi viimeisen version lähetin sen suomalaisen kestävyysjuoksun historiaa poikkeuksellisen hyvin tuntevalle ja aiheesta useita kirjoja kirjoittaneelle Erkki Vettenniemelle, joka kaiken muun lisäksi on toimittanut valikoiman Paavo Nurmen lehtikirjoituksia (Täpärin voittoni ja muita kirjoituksia, Teos, 2010).