Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Ei oo, ei tuu

Blogit Kirjailijan päiväkirja 8.11.2015 11:11
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Pari korttelia kodistani pohjoiseen avattiin viime talvena uusi K-market. Kävin marketin avajaisissa juomassa kahvia spinningistä palatessani. Myymälä vaikutti sympaattiselta. Valaistus oli valkea, sisään astuessa piristyi oitis.

Tästähän saattaisi tulla yksi vakiokaupoistani!

Aloin pistäytyä marketissa silloin tällöin, mutta usein paluumatkalla jouduin käymään toisessa kaupassa, sillä hakemani tuote oli loppu. Poistuin kaupasta ärtyneenä, käyntikerrat vähenivät.

Eino Leinon kadun K-marketista tuli minulle vastenmielinen kauppa. Kun kerran syksyllä erehdyin menemään sinne ostoksille, arvelin, että pettyneenä joudun poistumaan. Niin kävi. Iloitsin siitä, että olin ollut oikeassa – ja palasin kotiin Alepan kautta.

Eino Leinon kadun K-market tuli mieleeni eilen, kun katselin Suomalaisen kirjakaupan nettisivuilta Yksin-romaanini saatavuutta Suomalaisen myymälöissä. Puolilta päivin isänpäivän aattona kirjaa ei ollut saatavilla Helsingissä Aleksin, Kampin, Itäkeskuksen eikä Malmin kaupoissa. Kirjaa ei voinut ostaa Espoon Leppävaarasta, ei Myyrmäestä, ei Turun Hansa-talon myymälästä. Ei Mikkelistä, Forssasta, Hyvinkäältä, Joensuusta, Kemistä, Lahdesta, Raahesta, Savonlinnasta, Seinäjoelta eikä Vaasasta. Muutamaa tuntia myöhemmin saldo näytti punaista myös Jyväskylässä, Kouvolassa ja Vuosaaren myymälässä.

Kirjailijana olen tietenkin iloinen siitä, että kirjaa ylipäätään on kirjakaupoissa, eikä lainkaan hullummalta tunnu sekään, että kirja käy kaupaksi. Tietenkin samalla harmittaa, että kirjaa olisi varmasti myyty enemmän, jos sitä olisi ollut saatavilla.

Koska Yksin on ollut Suomalaisessa hyllyjentäytekirja, sen ostajat ovat tulleet hakemaan juuri sitä. He eivät ole päätyneet ostamaan kirjaa sattumalta, koska se ei ole loistanut myyntipöydissä. Ostaja on siis samanlainen asiakas kuin minä mennessäni Eino Leinon kadun K-marketiin ostamaan Fazerin Sinistä.

”Ehkä huomisessa kuormassa tulee”, lohduttaa suklaanhimoista asiakasta yhtä vähän kuin tieto kirjan saapumisesta viikonlopun jälkeen isänpäivälahjaa ostavaa kirjakauppakävijää.

Voisi tietenkin ostaa Marabouta, mutta mieluummin kävelen toiseen kauppaan ja ostan haluamani.

Kirjanostajalle tilanne ei ole aivan yhtä helppo. Esimerkiksi synnyinkaupungissani Mikkelissä oli vuosi sitten kolme kirjakauppaa. Enää on yksi. Jos haluttua kirjaa ei sieltä löydy ja isänpäiväpakettiin pitäisi löytyä käärittävää, vaihtoehdoiksi jää onnen koettaminen Prisman kirjaosastolla tai lahjasuunnitelman vaihtaminen.

Kirjakauppa voi tietenkin laskea sen varaan, että yhden kirjan puuttuessa valikoimista asiakas päätyy toiseen kirjaan. Kirjakaupalle on se ja sama, mistä kirjasta rahat tulevat.

Aina asiakas ei kuitenkaan osta Fazerin Sinisen sijaan Marabouta. Ja jos asiakas riittävän monta kertaa joutuu poistumaan kaupasta pettyneenä, ei hän enää palaa.

Jos kirjoja on kerran noin vaikea ostaa, ensi vuonna ostan pyjaman.

Yksin-romaanin yksittäistapaus on laadullinen havainto laajemmasta kirja-alan ilmiöstä, jonka tunnusmerkkejä ovat hihasta ravistettuna muun muassa varman päälle pelaaminen, ylimielisyys, vanhakantainen asiakasajattelu ja hysteerinen oman tontin suojelu. Kirjaa ostava asiakas ei tunnu kiinnostavan ketään.

Kirjakaupat ovat valitelleet vaikeuksiaan, monet ovat lopettaneet toimintansa. Stockmann myi Akateemisen kirjakaupan, joka poistaa kulttuurilehdet valikoimistaan. (EDIT: Akateeminen kertoi Ylen uutisessa pian blogimerkinnän jälkeen pyörtäneensä päätöksen.)

Kirja-ala on toisenlainen kuin vuosituhannen vaihteessa. Siihen verrattuna vaikeuksia varmasti on. Omilla toimillaan kirja-ala voi syventää kurjistumisen kierrettä tai kääntää suunnan.

En ole varma, kumman tien ala on valinnut.

Suomalainen kirjakauppa kuuluu samaan Otava-konserniin kuin Suomen Kuvalehti. Yksin-romaanin on kustantanut WSOY, joka kuuluu Bonnieriin samoin kuin Akateeminen kirjakauppa.

EDIT 12.41. Lisätty tieto Akateemisen päätöksestä.