Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Bonnier rahastaa omakustantajat

Blogit Kirjailijan päiväkirja 24.5.2016 12:59
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Haluatko kirjailijaksi? Ei se mitään.

Digiaika ja painojen pudotuspeli ovat pudottaneet kirjan valmistuskustannuksia, ja kun useilla on sanottavaa, omakustannemarkkina kukoistaa. Tämän on huomannut myös paremmin perinteisenä kirjankustantamona tunnettu Bonnier, joka on tuonut Type & Tell -omakustannepalvelunsa myös Suomeen.

Jos lanseerausta katsoo liiketoimintavinkkelistä, ristiinmarkkinointihyöty on ilmeinen: jos WSOY:n tai Tammen kustannustoimittajalle tulee käsikirjoitus, jota kustantamo ei halua julkaista, paluupostiin on kätevä liittää konsernin omakustannepalvelun mainosesite. Jos bisnesajattelu toteutettaisiin kunnolla, kustannustoimittajat saisivat liidipalkkioita sen mukaan, kuinka moni heidän hylkäämänsä käsikirjoituksen kirjoittaja päätyy Type & Tellin asiakkaaksi ja kuinka paljon kassavirtaa hän generoi yhtiölle.

Epäilen, ettei tällainen malli ole käytössä, vaikka vaikkapa autokaupassa on ilmiselvää, että autokauppias palkitaan sen perusteella, kuinka paljon hän pystyy myymään asiakkaalleen rahoitus- ja vakuutuspalveluita.

Type & Tellin kaltaisia palveluita on syntynyt Suomeen viime vuosina useita. Ideana on, että samalta luukulta saa teoksen taiton, painon ja kevyen markkinoille saattamisen. Lisähalujen, tarpeiden ja rahapussin syvyyden mukaan tarjolla on myös muita täydentäviä palveluita.

Type & Tellissä palvelupaketteja on neljä, ja niiden hinnat liikkuvat nollasta 1176,76 euroon. Jostain syystä Type & Tell kertoo sivuillaan hinnat ilman arvonlisäveron osuutta, vaikka Suomessa kuluttajakaupassa hinnat on kerrottava arvonlisäverollisina. Tämä on erikoista, sillä yritykset tuskin päätyvät Type & Tellin asiakkaiksi.

En ymmärrä, kuka muukaan kustannustietoinen ja vähänkään oma-aloitteinen päätyisi Type & Telliin. Palvelu vaikuttaa ikävältä rahastukselta. Toisaalta on ymmärrettävää, että palvelu maksaa, kun sillä pitää rahoittaa hallinnointia ja toimitiloja Helsinki 13 -postinumeroalueelta. Yksittäisten ammattilaisten yhteenliittymät pärjäävät ilman niitä, samoin omatoiminen painon ja taiton kilpailuttaja. Ylipäätään selvää on, että ammattilaisen työaika on kallista, kirjan mekaaninen ja tekninen valmistaminen edullista.

Mitä kirjan tekeminen Type & Tellin kautta maksaa? Oletetaan, että omakustantaja haluaisi 300 normaalin romaanin kokoista, 240-sivuista kovakantista kirjaa mattalaminoidulla kannella eli ilman suojapaperia, koska se on suojapaperillista edullisempi versio. Kaikki sivut ovat mustavalkoisia.

Lisäksi hän haluaa säästää kaksi minuuttia aikaa ja pyytää T&T:tä hankkimaan teokselle ISBN-tunnuksen. Kirjan tekemistä varten hän saa käyttöönsä taittotyökalun, jonka ”avulla kirjan voi kirjoittaa itse” kuten T&T muotoilee. Hintaan sisältyy myös painotiedoston tekninen tarkastus ja lakisääteisten vapaakappaleiden lähettäminen sekä kasa valmiita tiedotepohjia.

Hinnaston mukaan palvelupaketti maksaa 185 euroa ja 300 kirjaa laskurin mukaan yhteensä 3734 euroa, yhteensä siis 3919 euroa eli reilut 13 euroa per kirja. Hintoihin on laskettu mukaan 24 prosentin arvonlisävero. Se lienee sovellettava kanta, sillä myynnin kohteena ovat palvelu ja kirjapainotyö, ei kirja, joita verotetaan alemmalla arvonlisäverokannalla.

Jostakusta neljä tonnia se ei ole raha eikä mikään. Minusta 13 euroa oman kirjan painamisesta vaikuttaa kalliilta hinnalta.

Kiinnostavaa on verrata kahden hintavimman paketin eroja. Hinnoissa eroa on 569 euroa. Mitä sellaista kalliimmalla saa mitä toiseksi kalliimmalla ei? Kolme asiaa: kirjailijahaastattelun, printtimainoksen ja kymmenen arvostelukappaleen lähettämisen sähköpostin liitteenä ”valikoiduille tiedotusvälineille ja kirjabloggareille”.

Kirjailijahaastattelu tarkoittaa tässä valmiiksi tehtyä lehtijuttua, ei suinkaan sen julkaisemista tai kirjailijan promoamista tiedotusvälineille. Printtimainoskin tarkoittaa vain mainoksen teknistä valmistamista – mahdollisen mediatilan asiakas varaa ja maksaa itse.

Kate tuntuisi olevan kohdallaan sikäli kun palvelut toteutetaan kaikille asiakkaille samalla formaatilla.

Lisäksi omakustannekirjailija voi hankkia esimerkiksi kirjailijavalokuvauksen (alkaen 434 euroa) tai kannen graafisen suunnittelun (alkaen 682 euroa). Varsinaisia kustannustoimituspalveluita T&T ei tarjoa. Sen kautta voi kuitenkin tilata lausunnon käsikirjoituksesta tai kaksituntisen ideointipalaverin kustannustoimittajan kanssa.

Suomen Kuvalehti kuuluu Otava-konserniin kuuluvaan Otavamediaan. Otava-konserni kilpailee Bonnierin kanssa. Kirjoittajan pääasiallinen kustantamo on Bonnieriin kuuluva WSOY.