Bonnier ostaa Akateemisen – kustantajakirjakauppiuuden uusi aika

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Juhannuksenalusviikko on yrityskauppojen kovinta sesonkia, koska kevään aikana hierotut diilit halutaan saattaa päätökseen ennen kesälomasesonkia. Erityisesti tämä on tuntunut pätevän yritysjärjestelyissä, joita suomalaisyhtiöt ovat tehneet ruotsalaisten suuryhtiöiden kanssa.

Siksi ei ole yllättävää, että Stockmannin ja Bonnierin Akateemista kirjakauppaa koskevasta kaupasta kerrotaan juhannusaaton aattona. Varsinkaan kun ostaja on ruotsalainen ja myyjän toimitusjohtaja tulee samasta maasta.

Suuri uutinen ei ole sekään, että Stockmann myy Akateemisen, koska kirjakauppa ei kuulu uutta muotoa hakevan, vaikeuksissa olevan tavarataloketjun ytimeen. Akateemista on siivottu eikä sitä ole kehitetty. (Aiemmin spekuloin asialla täällä.)

Hieman yllättävänä pidän sitä, että ostajaksi päätyi Bonnier. Luultavasti halukkaista ostajista ei ole ollut järin pitkää jonoa.

Pörssitiedotteessaan Stockmann ei kerro kaupan arvoa. Veikkaan, että myyntihinta on ollut nimellinen, olennaisempaa on ollut se, että ostaja on sitoutunut jatkamaan Stockmannin vuokralaisena ja jatkamaan kirjakauppatoimintaa myös niissä tavaratalojen yhteydessä olevissa tiloissa, joita Stockmann ei omista. Lattiaa Bonnier vuokraa yhteensä 5000 neliötä.