Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Bensa maksaa Nesteellä kolme euroa ja James Bond tappaa Suomessa

Blogit Kirjailijan päiväkirja 10.5.2018 09:15
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Ysivitonen maksaa Eläintarhan Nesteellä 2,795 euroa litralta.

Kai se Eläintarhan Neste on, sillä vieressä näkyvät punatiilirakennukset vaikuttavat Pasilan miljööltä. Kadulla niitä ennen seisoo raitiovaunupysäkki. Tulkinnanvapautta on otettu, mutta en keksi Helsingistä toista paikkaa.

Helsingissä ollaan. Se lukee ensimmäisen ruudun vasemmassa yläkulmassa.

Tällaisiin asioihin huomio kiinnittyy, kun alkaa lukea Warren Ellisin kirjoittamaa ja Jason Mastersin piirtämää James Bond -sarjakuvaromaania James Bond – VARGR. (suom. Antti Poussa, Otava 2018).

Ajatellaanko maailmalla, että Suomi on noin kalliin bensan maa? Edistääkö se Suomi-kuvaa korkeiden elinkustannusten paikkana vai fossiilisia polttonesteitä ankarasti verottavana viherparatiisina?

 

Suomella on sarjakuvaromaanissa vain prologin asema. Tai vain ja vain, onhan James Bond -elokuvien prologeista kehittynyt elokuvien sisäisiä itsenäisiä takaa-ajon ja tappelun taidonnäytöksiä, joiden aikana käsi ei hakeudu irtokarkkipussille.

Pääasiallisesti tapahtumat sijoittuvat Berliiniin, jonne 007 lähetetään setvimään huumejuttua.

Paitsi huumeinen keikka on myös hurmeinen. Väkivallan suhteen sarjakuvaromaanin Bond on selvää sukua sille karskimmalle agentille, joka tuli valkokankaille Daniel Craigin otettua työn hoidettavakseen. Kuvaan luottava sarjakuvaromaani synnyttää elokuvamaisen efektin.

 

Sarjakuvaromaaniksi sidottu James Bond -tarina ilmestyi alkujaan kuusiosaisena kuukausittaisena sarjana marraskuusta 2015 alkaen. Sarjakuvan alkukielistä versiota kustantaa jo olemassa olevien fiktiohahmojen sarjakuva-adaptaatioihin erikoistunut Dynamite Entertainment, joka on ostanut hyödyntämisoikeudet Bondin luojan Ian Flemingin oikeuksienhaltijoilta.

James Bond on Sherlock Holmesin ohella sellainen megaluokan fiktiohahmo, että olennaisempaa kuin se, kuinka uusi hahmon ympärille rakennettu fiktio itsessään kantaa, on se, kuinka se kommentoi aiempaa. Siksi tämänkin sarjakuvatulkinnan voi tiivistää toteamukseen: ”Bond tilaa baarissa bourbonia.”