Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Bengt Holmström – tiedonjano

Blogit Kirjailijan päiväkirja 10.10.2016 13:15
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Haastattelin Bengt Holmströmiä vuonna 1999. Hän oli tietenkin jo silloin arvostettu tutkija MIT:ssä ja kovassa kiidossa olleen matkapuhelinyhtiön Nokian hallituksen jäsen. Minä olin 23-vuotias pitkäpartainen toimittajanketale. Haastattelu tehtiin muistaakseni Helsingin yliopiston päärakennuksen uudella puolelle. Holmström oli joko matkalla pitämään tai juuri pitänyt siellä luennon.

Kesken haastattelun Holmström rikkoi roolit: hän alkoi kysellä minulta, miten suomalaiset nuoret suhtautuvat siihen tai tähän ja mitä mieltä minä olin jostakin asiasta.

Tuollainen ei ole tavatonta. Haastateltava voi esittää kysymyksiä retorisena keinona (vaikka kysymykset eivät olisikaan vain retorisia). Se on keino yrittää houkutella toimittaja omien näkemystensä kannalle.

Haastateltava saattaa yrittää luikerrella epämukavaksi kokemastaan haastattelusta puhumalla omiaan tai viemällä keskustelun toisille raiteille, jotta käytössä oleva aika tulisi hukatuksi vaarattomammalla keskustelulla eikä hankalia kysymyksiä ennätettäisi käsitellä.