Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Barack Obaman kesäkirja valaa uskoa parempaan

Blogit Kirjailijan päiväkirja 30.9.2018 11:41
Karo Hämäläinen
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Niin moni asia on mennyt huonompaan suuntaan”, kaverini huokasi.

Oikeassahan hän oli. On yhtä useampia asioita, jotka ovat absoluuttisella mittarilla huonommin kuin aiemmin, ja omassa elämässä sellaisia asioita varmasti löytyy vielä lisää.

Silti vielä useampi asia on mennyt parempaan suuntaan. Maailmanhistoria on mahtava kehitystarina.

 

Olen mielestäni ollut aina sitä mieltä, että maailma kehittyy kohti parempaa. Siitä huolimatta ruotsalaislääkärin Hans Roslingin Faktojen maailma (suom. Matti Kinnunen, Otava 2018) pääsi yllättämään minut housut kintuissa.

Teoksensa aluksi Rosling esittää kolmetoista faktakysymystä maailman tilasta. Jokaiseen on kolme vastausvaihtoehtoa. Jos vastaukset valitsisi arpomolla, oikeita vastauksia tulisi todennäköisimmin neljä.

Rosling on esittänyt kysymyksiä eri yleisöille ympäri maailmaa. Suurin osa ihmisistä – minä mukaan luettuna – vastaa faktakysymyksiin huonommin kuin tikkaa heittävä apina.

Syy on se, että kuvittelemme maailman olevan huonompi paikka kuin se onkaan.

 

”Asiat ovat paremmin kuin luulet”, kuuluu Roslingin yhdessä poikansa Olan ja tämän Anna-vaimon kanssa kirjoittaman kirjan alaotsikko. Kirja kylvää kehitysoptimismia faktatiedon varassa.

Faktojen maailma on noussut kansainväliseksi bestselleriksi, jota myydään lentoasemilla. Huomiota se sai myös Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman poimittua teoksen kesäkirjalistalleen. Kirja nousi esiin myös Obaman keskustellessa Niklas Zennströmin kanssa kuluneella viikolla Helsingin messukeskuksessa järjestetyssä Nordic Business Forumissa.

Obama toki lisäsi, että historia ei liiku vain eteenpäin. Osa tuosta lausahduksesta oli luultavasti piikkiä hänen seuraajalleen Oval Officessa.

 

Vaikka Roslingin kirjan läpi kulkee kehitysoptimismi, sen varsinainen sisältö on työkalujen antaminen maailman jäsentämiseen. Miksi hahmotamme maailman väärin ja kuinka voisimme pysyä paremmin perillä faktoista?

Luomme kuvaamme maailmasta keskeisesti tiedotusvälineiden välityksillä. Tiedotusvälineissä taas pätee vanha perustotuus siitä, että sillan säilyminen ehjänä ei ole uutinen, sillan romahtaminen on.

Uutiset polarisoivat ja esittävät vastakohtia. Televisio vyöryttää katastrofikuvia, ja valtaenemmistön elinolojen vähittäinen paraneminen jää huomaamatta.

Teoksen kymmenen lukua käsittelevät kukin jotain vaistoa, joka vie meitä harhaan. Tilastotarkastelu auttaa näkemään syvemmälle ja paremmin.

Kirjan ohella Roslingin esiin nostamiin ajatuksiin voi perehtyä englanniksi Gapminder-säätiön sivuilla.

 

Roslingin antama välineistö korostaa dataa ja sen järjestelyä. Intuition ja helppojen oletusten sijaan kannattaa tarkistaa faktat ja suhteuttaa luvut järkevästi. Opit ovat yleispäteviä muuhunkin kuin maailman kehityksen tarkasteluun.

Vaikka Rosling vannoo faktojen, tilastojen ja numeroiden nimeen, kirjassaan hän hyödyntää tarinoita. Hän kertoo omista havainnoistaan köyhiä maita kiertäneenä lääkärinä ja tosiasioita maailmasta julistavana luennoitsijana. Kirjassa kuuluu luentosarjan ääni.

Faktojen maailma panee kyseenalaistamaan oman tietämyksen ja muistuttaa näkökulman oton tärkeydestä.

Kun uutiset kertovat, että Indonesiassa tsunamivaroitusjärjestelmä ei toiminut, on tietenkin oikein olla surullinen luonnonilmiön aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä, mutta samalla voi olla paikallaan olla tyytyväinen siitä, että on kehitetty järjestelmiä, jotka varoittavat tsunameista ja ehkäisevät valtaosan vastaavista katastrofeista.

Vaikka Rosling puhuu voimakkaasti sen puolesta, että maailma muuttuu paremmaksi, hän ei millään muotoa kannusta lopettamaan ponnistelua. Päin vastoin: kehitys on saatu aikaiseksi työllä, eikä työ ole ollut turhaa, joten pyrkimyksiä kannattaa jatkaa.