Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Aurinkotuolikirjat

Blogit Kirjailijan päiväkirja 22.4.2016 12:01
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Yksi lomamatkalle lähtemisen nautinnoista on matkaluettavan valitseminen. Lomalla yleensä tarjoutuu lukuhetkiä, ja yleensä säästelen joitakin kirjoja tietoisesti lomaa varten. Yleensä pakkaan kirjoja enemmän kuin ennätän lukea. Toisaalta jos olen matkalla maahan, jonka kieltä luen, varaan niukkuutta, jotta voin altistua paikallisille houkutuksille.

Olen ennemmin sääntö kuin poikkeus: selvästi yli puolet suomalaisista ottaa aina kirjan mukaan matkalle, ja satunnaisesti niin tekee joka kuudes. Suuntaa antavat tiedot käyvät ilmi matkanjärjestäjä Tjäreborgin tekemästä kyselystä.

Matkanjärjestäjä on selvitellyt pohjoismaalaisten lomalukemistottumuksia asiakaspaneelinsa avulla. Tyypillisesti tällaisten nettikyselyiden vastauksia ei vakioida koskemaan koko kansakuntaa vaan prosentit kertovat vain osuuden vastaajapopulaatiosta, joka voi olla hyvinkin painottunut. Voinee olettaa, että Tjäreborgin lukemisaiheiseen kyselyyn päätyvät vastaamaan keskimääräistä useammin henkilöt, jotka matkustavat valmismatkoilla rantakohteisiin ja joille lukeminen on tärkeää. Siksi tuloksia ei kannata ottaa järin vakavasti.