Antti Rokka, Matti Nykänen ja eduskunnan Aku Ankka

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Kun kansanedustaja käy umpikännissä kiinni kollegaansa tavalla, joka ilmeisesti täyttää rikoksen tunnusmerkit, upseeristo paheksuu ja sotamiehet virnuilevat.

Tänään 97 vuotta sitten syntynyt Väinö Linna on romaaniensa henkilöissä kiteyttänyt suomalaisia perushahmoja, jotka olemme ottaneet omiksemme. Se on myös yksi keskeinen osa hänen romaaniensa viehätystä: romaanihenkilöt tuntuvat tutuilta, omasta lähipiiristä tai -ympäristöstä tuntuu löytyvän ihmisiä, jotka ovat aivan samanlaisia kuin Koskelan Jussi, Salpakari – tai Antero Rokka, jota Antiksi kutsutaan.

Rokka on Tuntemattoman sotilaan sankari. Hän ampuu vihollisia kuin marjoja poimisi ja toimii sodassa esimerkillisen neuvokkaasti, mutta upseeristoa kohtaan hänellä on pakkomielteeltä tuntuva tottelemattomuuden vimma. Rokan antipatiat esimiehiään kohtaan ovat tuntuneet kiinnostaneen myös ohjaaja Aku Louhimiestä, jonka Tuntemattomassa sotilaassa Rokka (Eero Aho) ääneen pohdiskelee, mistä vaikeus totella esivaltaa kumpuaa.

Tuntematon sotilas on ”purnaajan sota” niin kuin kirjallisuuskriitikko Toini Havu otsikoi teilausarvostelunsa Väinö Linnan romaanista Helsingin Sanomissa 63 vuotta ja 1 päivä sitten. Linnan sankareita ovat esimiehiään vastaan niskuroivat Rokka ja Vilho Koskela, joka upottaa konekiväärit ja pelastaa niin monta miestä kuin mahdollista.

Havulle Linnan sammakkoperspektiivi ei kelvannut ideologisena ratkaisuna. Havukin arvosti Linnan kielenkäyttöä ja kutsuu tätä loistavaksi tyyliniekaksi.