Anteeksi, mutta puhutteko terrorismia?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Hän kertoi isänsä kuolemasta, kun hän oli ollut pieni tyttö, tai siitä, miten isän kuoleman ajatteleminen aina muutti hänet uudelleen pieneksi tytöksi. Isä oli ollut nuori kuollessaan mutta vaikutti hänestä nyt vanhalta, tai oli kuollut iäkkäänä mutta nuoreni hänen muistoissaan.”

En ole koskaan lukenut niin vaivatonta, sisäistettyä ja metaforiseksi kohoavaa kielipuolisuuden kuvausta kuin yhdysvaltalaisen Ben Lernerin esikoisromaani Lähtö Atochan asemalta (suom. Artturi Siltala, Siltala 2017).

Yllä olevassa sitaatissa Lernerin päähenkilö ja minäkertoja, Madridiin stipendin turvin runoprojektia toteuttamaan tullut nuori runoilija Adam Gordon keskustelee kääntäjänsä Teresan kanssa.

”Isä oli ollut kuuluisa taidemaalari tai taiteen keräilijä ja Teresa oli joko alkanut maalariksi tehdäkseen häneen vaikutukset tai lopettanut maalaamisen hänen esimerkkinsä luomien paineiden vuoksi. Saattoi myös olla, että hän oli lopettanut koska isä oli ollut vastenmielinen tyyppi, joksikin tässä kohtaa vain arvailin: tiesin ainoastaan, että maalaaminen mainittiin katkeraan tai katuvaiseen sävyyn.”