Annie Ernaux ja Anne Carson ovat vedonlyöjien ykkösveikkauksia Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi, mutta eikö olisi Aasian tai Afrikan vuoro?

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon julkistamisen aatto on se päivä, jona kirjallisuusihmiset etsivät vedonlyöntiyhtiöiden sivuilta kertoimia: kuka onkaan ennakkosuosikki maailman tunnetuimman kirjallisuuspalkinnon saajaksi?

Tänä vuonna vedonlyöjien listoja hallitsevat ranskalainen Annie Ernaux ja kanadalainen runoilija ja esseisti Anne Carson. Ernaux saa pienimmän kertoimen ainakin Bwin- ja Ladbrokers-vedonlyöntitoimistoilta, Carson Betssonilta.

Pienimpien kerrointen listojen kärkipaikoilla näkyvät myös muiden muassa romanialaisen Mircea Cărtărescun, veikkailujen kestomenestyjän Haruki Murakamin ja Suomessakin hyvin tunnetun Ljudmila Ulitskajan nimet.

 

Palkintoa tutkinut kirjallisuustieteen dosentti Sanna Nyqvist pitää Arnaux’ta varteenotettavana vaihtoehtona, vaikka eurooppalaisuus saattaakin heikentää kirjailijan asemaa, onhan viime vuosina palkinnon saanut varsin usein eurooppalaiskirjailija.