Alku ja loppu

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

Aloitus on kirjan sisäänheittäjä. Ensimmäisen virkkeen kautta lukija sukeltaa kirjan maailmaan.

Ensimmäinen virke luo kirjoittajalle paineita. Kynnys ensimmäisen virkkeen kirjoittamiseen on korkea, ja itse asiassa myös toisen ja kolmannen. Jos ne ovat huonoja, lukijahan saattaa jättää kirjan lukemisen siihen paikkaan!

Usein käytännössä lukija on kuitenkin jollain tapaa jo myyty, kun hän lukee ensimmäisen virkkeen. Hän on tehnyt lukupäätöksen muualta saamansa tiedon varassa. Hän on ehkä kuullut suosituksia, lukenut takakansi- ja lievetekstit, selaillut kirjaa sattumanvaraisesti sieltä täältä, makustellut, fiilistellyt kantta, punninnut kirjaa kädessään.

Siksi riittää, että aloitus vie konstailemattomasti suoraan sisään. Klassisia aloituksia ovat Seitsemän veljeksen maisemalaveeraus tai Täällä Pohjantähden alla -trilogian avaava raamatullisen mahtipontinen avaus.

Pidän paljon Hemingwayn konstailemattomasta tavasta aloittaa Vanhus ja meri, ja onhan Nabokovin Lolitan rytmikäs alkulallattelu kepeä, leikkisä. Eikä sivuuttaa voi Lauri Viidan Moreenin mahtipontista, Tammerkosken lailla kuohuvaa alkua.